Hlavní obsah

Čtyři zápasy, čtyři porážky. Lotyšská kletba znovu uhranula polskou jedničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety tráva v Birminghamu, v roce 2021 beton v Indian Wells, loni v Dubaji a v neděli i na US Open. Pro polskou jedničku světového žebříčku Igu Šwiatekovou není obávanější soupeřka než Jelena Ostapenková.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková v utkání s Jelenou Ostapenkovou.

Článek

Loňská šampionka v New Yorku znovu skončila na lotyšské raketě a po porážce 6:3, 3:6, 1:6 musí svou pozici královny WTA od příštího týdne přepustit Bělorusce Aryně Sabalenkové. Čtvrtá porážka ve čtvrtém vzájemném zápase. Lotyšská noční můra na obvykle suverénní Šwiatekovou funguje spolehlivě.

„Vím, jak proti ní hrát i to, jaký tenis jí nesedí. Začátek nebyl z mé strany nejlepší, ale dokázala jsem se zlepšit,“ líčila Ostapenková, která v roce 2017 jako nenasazená hráčka senzačně získala titul na Roland Garros. Momentálně je 26letá Lotyška 21. na světě, postup do čtvrtfinále US Open, kde se utká s Američankou Coco Gauffovou, jí ve virtuálním žebříčku už zajistil posun o šest míst.

„S Igou vždycky očekávám těžký zápas. Je to skvělá hráčka, velmi konzistentní. Ale šla jsem na kurt a věděla jsem, že musím hrát po svém a být agresivní, protože tohle je tenis, který ona opravdu nemá ráda. Bojovala jsem s ní do posledního bodu. Jen v prvním setu jsem moc spěchala a dělala jsem hodně chyb. Ve druhém a třetím setu jsem už začala i lépe podávat,“ prohlásila Ostapenková.

Šwiateková, které se odečte bodový rozdíl za loňský titul, tak bude mít i v případě osmifinálové porážky Sabalenkové s Ruskou Kasatkinovou o jedenáct bodů méně než Běloruska.

Polka šéfovala žebříčku WTA 75 týdnů, během nichž vyhrála 3 grandslamy (2×French Open a US Open), na konci sezony 2022 měla 11 085 bodů, což bylo nejvíc od dob Sereny Williamsové.

Stará tenisová poučka o tom, že žebříček nikdy nelže, ale má něco do sebe. Sabalenková letos odstartovala titulem v Adelaide (ve finále porazila Noskovou), ovládla Australian Open i tisícovku v Madridu, na French Open a ve Wimbledonu byla v semifinále. Příští pondělí tak bude uvedena na trůn 28. světová jednička (od r. 1975). Po Viktorii Azarenkové (celkem 51 týdnů) druhá Běloruska.

Reklama

  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka