Hlavní obsah

Další česká kometa! Šestnáctiletá Bartůňková září a patří k největším nadějím světového tenisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten pohled neomrzí. V nastupující generaci českých ženských tenisových nadějí se stále častěji skloňuje další jméno. Šestnáctiletá Nikola Bartůňková potvrdila svůj obrovský potenciál už na svém druhém turnaji mezi dospělými, když v Istanbulu došla do finále. V žebříčku vystřelila na 344. pozici a rázem se tak stala nejmladší tak vysoko postavenou tenistkou světa.

Foto: Martin Sidoriak

Nikola Bartůňková patří k velkým českým nadějím

Článek

Zdaleka nejen sestry Fruhvirtovy. Do podvědomí českých fanoušků se zapisuje další velká naděje - teprve šestnáctiletá Nikola Bartůňková. Svůj první křest ohněm mezi dospělými absolvovala minulý měsíc v Istanbulu, kde po úspěšně zvládnuté kvalifikaci prohrála v prvním kole s ruskou hvězdou Anastasii Potapovovou.

V tureckém hlavním městě si však náladu zpravila hned vzápětí. Lucemburčanka Minellaová, Ruska Melnikovová, Japonka Hontamaová, Nizozemka Lamensová... Ty všechny gratulovaly české vycházející hvězdičce k postupu, aniž by získaly dohromady aspoň jediný set.

V semifinále dokonce Bartůňková zničila Lamensovou, která je členkou druhé stovky žebříčku, drtivě 6:0, 6:3, ještě hůře dopadla o kolo dříve Japonka Hontamaová, když z pozice 130. hráčky světa uhrála pouhé dva gamy.

Mladičkou Češku tak zastavila ve finále až po velké bitvě Ruska Diana Šnajderová, která zvítězila dvakrát 7:5.

"Jde o výjimečný talent. Třeba jen co se týče pohybu, ten je skvělý. Má takový mužský běh, rychlé nohy, to je vždycky dobře. Potenciál tam je obrovský," popsal před časem Bartůňkovou pro Aktuálně.cz prezident klubu I. ČLTK Praha Vladislav Šavrda.

Foto: Sport.cz

Veliké naděje českého tenisu zleva Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková a Linda Fruhvirtová

Tenistka trápící své soupeřky pestrou hrou plnou kraťasů a netradičních řešení se tak poprvé v kariéře probila do čtvrté stovky žebříčku a zároveň se stala nejmladší tak vysoko postavenou hráčkou.

Naprostou dominanci mladých Češek ve světovém žebříčku potvrzuje fakt, že mezi nejlepší šesticí tenistek do osmnácti let je hned kvartet s českou vlaječkou za jménem. Pomyslnou světovou dvojkou je v tomto ohledu vítězka juniorského French Open Linda Nosková, třetí je Linda Fruhvirtová, pátá Sára Bejlek, šestá pak Nikola Bartůňková.

Z devátého místa potvrzuje českou suverenitu teprve patnáctiletá Brenda Fruhvirtová, mimochodem nejmladší tak vysoce postavená tenistka, která ještě nedosáhla věku šestnácti let.

POŘADÍ HRÁČEK DO 18 LET
POŘADÍJMÉNOVĚKNÁRODNOST
1.Victoria Kasintseva16Andora
2.Linda Nosková17Česko
3.Linda Fruhvirtová17Česko
4.Erika Andreeaová17Rusko
5.Sára Bejlek16Česko
6.Nikola Bartůňková16Česko
7.Petra Marcinková16Chorvatsko
8.Robin Montogomeryová17USA
9.Brenda Fruhvirtová15Česko
10.Katrina Scottová17USA

Reklama