Hlavní obsah

Mahut, Herbert - Lehečka, Macháč 3:6, 6:4, 6:3Čeští tenisté nezvládli klíčovou čtyřhru a vstoupili do Davis Cupu porážkou

Aktualizováno

Čeští tenisté ve čtvrtek na úvod finálového turnaje Davisova poháru prohráli v Innsbrucku s Francií 1:2. V úvodní dvouhře zvítězil Tomáš Macháč nad Richardem Gasquetem hladce ve dvou setech 7:6 (7:3), 6:2. Česká jednička Jiří Veselý, 82. hráč světového žebříčku, následně prohrál s Adrianem Mannarinem po setech 7:6 (7:1), 4:6 a 2:6. O vítězi tak rozhodla závěrečná čtyřhra. Duo Jiří Lehečka, Tomáš Macháč nestačilo na šampiony z Turnaje mistrů Pierre-Huguese Herberta s Nicolasem Mahutem a prohrálo 6:3, 4:6, 3:6.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Tenisté Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem (na snímku) podlehli vítězům Turnaje mistrů Herbertovi s Mahutem 6:3, 4:6, 3:6 a Češi prohráli na úvod Davis Cupu s Francií 1:2.

Článek
Fotogalerie

Do vedení dostal český výběr debutant v soutěži o salátovou mísu Tomáš Macháč, který překvapivě zdolal 7:6 a 6:2 bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta. V souboji jedniček pak prohrál Jiří Veselý s Adrianem Mannarinem 7:6, 4:6 a 2:6. V rozhodující čtyřhře potrápili mladíci Jiří Lehečka s Macháčem čerstvé šampiony Turnaje mistrů, ale Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem prohráli po dvou hodinách ve třech setech 6:3, 4:6 a 3:6.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila stále mají při své premiéře v novém modelu vyvrcholení soutěže družstev v podobě finálového turnaje pro 18 týmů šanci na čtvrtfinále. K tomu potřebují v neděli porazit favorizovanou Británii a záležet pak bude i na sobotním utkání Britů s Francouzi. Do play off postoupí vítězové šesti skupin a dva celky z druhých míst.

Zápas Macháče s Gasquetem začal maratonským gamem, v kterém český tenista prohrával 0:40, ale podání si udržel. Ve třetí hře sice čistou hrou po nepřesnostech o servis přišel, ale vzápětí stejným způsobem získal Gasquetovo podání. Od té doby si jednadvacetiletý Macháč držel servis jistěji a v tie-break vyhrál 7:3 díky větší odvaze a třeba výpadu k síti se šťastným volejem.

Ve druhém setu už Macháč téměř nechyboval. Francouze trápil dle taktických pokynů i vysokými míči a rychle mířil k výhře. Dvakrát získal brejk a utkání ukončil dvěma esy v řadě.

"Byl jsem nadšený, že můžu hrát a jsem moc šťastný, že jsem debut zvládl. Ukázal jsem srdce," řekl Macháč na kurtu. "První game byl hodně důležitý, byl jsem hodně nervózní, ale bojoval jsem o každý míč. Postupně jsem se rozehrál a ve druhém setu už byl lepší."

Statistiky zápasu Tomáš Macháč - Richard Gasquet.

Veselý v duelu leváků jako první v každém setu přišel o podání. V úvodní sadě ale dokázal za stavu 4:5 odvrátit setbol a zlepšeným returnem rozhodl tie-break, v němž povolil soupeři jen bod. Druhý set rozhodl nepovedený game Veselého na 1:2. Ve třetím setu český hráč ubránil dlouhou první hru, ale pak o pět v řadě přišel a prohrál za dvě a půl hodiny.

"On výborně returnoval, a i když jsem podával dost přes první podání, tak mi vracel dlouze míče pod nohy a špatně se z toho tlačilo. A xkrát mi return zabil. Těžko jsem hledal recept," řekl Veselý. "Klobouk dolů, jak to zahrál v důležitých momentech. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho v důležitých momentech přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal a bohužel to nedopadlo," uvedl.

Původně byli do čtyřhry nahlášeni Lehečka se Zdeňkem Kolářem, kapitán ale poslal na kurt dvacetiletého Lehečku s o rok starším Macháčem. A mladíci na francouzské favority vlétli s elánem, v prvním setu je zasypávali ranami a byli odměněni brejkem na 4:2.

Úvod sadu Češi dotáhli do vítězného konce a na úvod druhé měli dva brejkboly při podání Herberta. Ani jednou neuspěli a soupeři už jim víc šancí nedali. Francouzi od té doby výborně podávali a projevily se jejich kvality a zkušenosti na síti. O druhý set Češi přišli v závěru po ztrátě Macháčova podání a ve třetím neudržel servis ve čtvrté hře Lehečka.

Švédsko i Chorvatsko slavíŠvédsko a Chorvatsko vstoupily do finálových skupin vítězně. Seveřané si v Madridu díky dvěma výhrám sourozenců Eliase a Mikaela Ymerových poradili s Kanadou, Chorvaté v Turíně porazili Austrálii.

První vítězství pro Švédsko zajistil Elias Ymer, který díky 22 vítězným úderům porazil 6:4 a 6:2 Stevena Dieze. Jeho bratr poté týmu zajistil nedostižný náskok po výhře 6:4 a 6:4 nad Vaskem Pospisilem.

"Vasek umí dobře útočit, tak jsem musel najít nějakou protizbraň. Hodně mi pomohlo podání, díky němu neměl moc šancí," řekl Mikael, který měl z prvního servisu úspěšnost 80 procent.

Šampiony roku 2018 Chorvaty poslal do vedení Borna Gojo vítězstvím 7:6, 7:5 nad Alexeiem Popyrinem, přestože je v žebříčku o 215 příček níž než australský soupeř. Vítězný bod poté zajistil Marin Čilič. Vítěz US Open z roku 2014 udolal 6:1, 5:7 a 6:4 Alexe De Minaura.

Finálový turnaj se hraje po roční pauze a v lehce pozměněném modelu v jedenácti dnech s finále 5. prosince. Vítěze šesti skupin doplní ve čtvrtfinále dva nejlepší z druhých míst, semifinále a finále se odehrají v Madridu. Češi se v novém systému vyvrcholení soutěže družstev představí poprvé. Titul obhajují Španělé.

A právě oni se  budou muset na turnaji obejít bez Carlose Alcaraze. Podle prohlášení svazu osmnáctiletého talentovaného hráče vyřadil pozitivní test na koronavirus.

Pro obhájce titulu je to další ztráta. Kvůli potížím s nohou v týmu není dvacetinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal a těsně před startem vypadl kvůli zranění také 19. hráč světa Roberto Bautista.

Výběr kapitána Sergia Bruguery, který místo Bautisty povolal Alberta Ramose, se v Madridu v pátek ve skupině utká s Ekvádorem. Druhým soupeřem Španělska bude v neděli Rusko.

Skupina B (Madrid):
Švédsko - Kanada 2:0
E. Ymer - Diez 6:4, 6:2
M. Ymer - Pospisil 6:4, 6:4
Skupina D (Turín):
Chorvatsko - Austrálie 2:0
Gojo - Popyrin 7:6 (7:5), 7:5
Čilič - De Minaur 6:1, 5:7, 6:4

Reklama

Související témata: