Hlavní obsah

Portugalsko - Česko 0:2Výborně! Macháč v parádní bitvě vydřel druhý bod. Česko má v Davis Cupu postup na dosah

Aktualizováno

Čeští tenisté mají po sobotě skvěle rozehraný boj o postup do finálové fáze tenisového Davisova poháru, který v Portugalsku vedou 2:0. V úvodní dvouhře nejprve obstál v roli české jedničky Jiří Lehečka, který porazil Nuna Borgese 6:4, 6:4. Tomáš Macháč pak vyhrál parádní třísetovou bitvu s domácí jedničkou Joaoem Sousou 7:6, 3:6 a 6:2.

Foto: Pavel Lebeda, ČTK

Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil (vlevo) s Jiřím Lehečkou na archivním snímku.

Článek

Češi mohou završit triumf v neděli hned v úvodní čtyřhře, která je na programu od 16:00 SEČ. Navrátil do ní nominoval Macháče s Adamem Pavláskem, kteří by měli čelit dvojici Francisco Cabral, Borges. Složení se ale může měnit. V dalších dvouhrách by se měli podle vývoje utkat Lehečka se Sousou a Macháč s Borgesem. Češi si mohou zajistit postup do elitní části po dvou letech.

"Převládá velká spokojenost. Jsem rád, že vedeme 2:0. Nesmíme ale nic podcenit a musíme se dál soustředit. Kluci se teď musí dobře vyspat a ještě se s nimi o deblu pobavím. Budeme však chtít uspět hned ve čtyřhře nebo pak v singlu. Musíme ten bod ještě uhrát, abychom byli všichni spokojení," řekl ve videorozhovoru českým novinářům kapitán Jaroslav Navrátil.

Čtvrtfinalista Australian Open Lehečka potvrdil proti Borgesovi roli favorita a připsal si v Davis Cupu třetí vítězství za sebou. Utkání se 105. hráčem světa zvládl za hodinu a 38 minut.

"Tohle vítězství je strašně důležité. Každá výhra se počítá, ale téhle si cením o to víc, že jsem nehrál svůj nejlepší tenis. Pro mě je důležité vyhrávat, i když se necítím úplně dobře, a to se mi dnes povedlo," řekl Lehečka.

Devětatřicátý hráč světa získal v úvodním setu první brejk za stavu 3:3. Sice vzápětí nevyužil při vlastním servisu vedení 40:0, ale podařilo se mu pak soupeře "brejknout" ještě jednou. Díky šestému proměněnému setbolu se ujal po 51 minutách hry vedení.

Také ve druhém setu musel Lehečka proti houževnatému soupeři bojovat. Ve čtvrté hře prolomil Borgesovo podání, znovu ale výhodu nepotvrdil. Portugalec odvrátil v duelu 13 ze 17 brejkbolů a hecoval i domácí fanoušky.

Lehečka rozhodl až v závěru druhé sady, kdy si při podání soupeře vypracoval tři mečboly a ten poslední proměnil. Český tenista zahrál 16 vítězných míčů, udělal ale 23 nevynucených chyb. Borges jich měl ještě o sedm více. "Nebylo to jednoduché, soupeř hrál nepříjemně, ale naštěstí jsem se v hlavě dokázal zkoncentrovat na důležité body, které jsem vyhrál," doplnil rodák z Mladé Boleslavi.

Dvaadvacetiletý Macháč nevstoupil do utkání se Sousou dobře a prohrával 0:3. Brzy ale dokázal soupeři brejk oplatit a v závěru odvrátil při vlastním podání setbol. Podobná situace se opakovala i ve zkrácené hře, protože Sousa servíroval za stavu 6:5 na zisk první sady. Macháč těžké chvíle ustál a díky třem získaným míčkům za sebou vývoj otočil.

Ve druhém setu se Sousa zlepšil a Macháč udržel jen jedno z pěti podání. Portugalec díky čtyřem prolomeným servisům za sebou duel vyrovnal.

V rozhodující sadě Macháč získal důležitý náskok díky brejku ve třetí hře, která trvala dvacet minut a šla přes dvanáct shod. "Byl to jeden z klíčových momentů. Ve druhém setu jsem nehrál moc dobře, ale v této hře jsem se začal zvedat. Když jsem pak měl 2:1 a servis, uklidnil jsem se, dával větší procenta a nepanikařil. Byl jsem rád, že jsem to tam zlomil," uvedl Macháč.

Rodák z Berouna naopak nenabídl Sousovi ani jeden brejkbol, za stavu 4:2 prolomil soupeřův servis ještě jednou a vzápětí dotáhl takřka tříhodinový duel k vítězství. V utkání zahrál 40 vítězných míčů. "Fyzicky jsem na tom dobře a do zítřka dokážu zregenerovat. Hraje se sice na antuce, která stojí víc energie, ale v neděli budu připravený," dodal Macháč.

Vítězný tým postoupí do finálového turnaje Davis Cupu pro šestnáct nejlepších, který se odehraje od 12. do 17. září. Vyřazovací fáze je na programu od 22. do 26. listopadu v Málaze. Poražený celek čeká baráž.

Davis Cup, kvalifikační utkání
Portugalsko - Česko 0:2
Borges - Lehečka 4:6, 4:6
Sousa - Macháč 6:7 (6:8), 6:3, 2:6

Reklama