Hlavní obsah

Poslední mohykán se hlásí. Čtyřhra vrátila Pavláska do Davis Cupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposled v roce 2018 byl členem daviscupového týmu. Dalších sedm zápasů absolvoval výběr Jaroslava Navrátila bez někdejšího talentovaného hráče, o kterém se psalo, že by měl nastoupit na místo bývalých opor českého tenisu. Ve 28 letech se ovšem Adam Pavlásek znovu vrací na scénu. Jako deblista.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Český daviscupový reprezentant Adam Pavlásek trénuje v Portugalsku.

Článek

„Jsem rád, že na mě nezanevřeli. Byla to nějaká doba, co jsem tu nebyl," přikývl Pavlásek. „Moc se toho nezměnilo, jen můj věk se posunul," tvrdil nejstarší z výběru, který se chystá v Portugalsku na víkendovou kvalifikaci o postup do finálového turnaje.

Nezměnily se ani některé týmové rituály, jako je tradiční čára, ve které ve čtvrtek Pavlásek zaperlil, když od sítě dvakrát přesně trefil tenisákem zadní lajnu. „Dneska je asi jediný den, kdy jsem v plusu. Nejmenovaní členové týmu už hledají bankomaty, aby mohli splatit dluhy," pousmál se.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Čeští daviscupoví reprezentanti Adam Pavlásek (vlevo) a Vít Kopřiva trénují v Portugalsku.

Už po baráži v Izraeli kapitán Navrátil mluvil o tom, že je potřeba do týmu přivést deblistu. A zmínil právě Pavláska, který se během minulého roku vytáhl v žebříčku čtyřhry do první stovky. Aktuálně je 78.

„Nečekal jsem, že se dostanu rychle tak vysoko. Ale hraju turnaje ATP, už jsem i na hraně grandslamu," těší ho. Díky čtyřhře také mohl začít myslet na daviscupový comeback. „Co se týče singlu, tak už ta etapa byla uzavřená dlouho," řekl Pavlásek, který ve dvouhře figuruje až ve druhé tisícovce a loni v ní hrál jen jedenáct zápasů. Zato 68 deblů.

Ostatně i jeho daviscupové působení je spojené hlavně se čtyřhrou. Ze čtyř startů byl třikrát na straně vítězného páru. Do smrti patrně nezapomene na svůj debut v Ostravě proti Austrálii v prvním kole 2015.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Český daviscupový reprezentant Adama Pavlásek trénuje v Portugalsku.

„Šli jsme hrát s Jirkou Veselým za stavu 0:2 na zápasy proti Hewittovi s Grothem. Právě Hewitt byl pro mě jako kluka modla. Líbila se mi jeho hra a pak jsem ho ve dvaceti potkal na kurtu. Prohrávali jsme 1:6, 0:4, to bylo na ručník, jenže se něco stalo a my to otočili. To mi asi zůstane v hlavě napořád," prohlásil Pavlásek.

Skvělé vzpomínky má i na baráž v Indii, kdy s Radkem Štěpánkem přejeli silný domácí debl Paes, Bopanna. „Za stavu 1:1. Hodně důležitý bod," vybavil si.

Kromě členů realizačního týmu je teď posledním z pamětníků, kteří ještě chytli slavnou daviscupovou éru. Od minulého českého triumfu uplyne letos 10 let. „Poslední mohykán," smál se Pavlásek. „Letí to, člověk se nenaděje a rok je pryč. Ale jsem rád, že jsem konec té éry zažil. Radek mi předal zkušenosti, které zase já můžu předat tady těm mladým puškám."

Zatím to vypadá, že Pavlásek má místo v českém deblovém páru na neděli jasné a hledá se k němu parťák. Buď Jiří Lehečka, nebo Tomáš Macháč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JSME ČESKÝ TENIS 🇨🇿 (@jsmeceskytenis)

„Je na kapitánovi jak v sobotu večer, nebo v neděli ráno rozhodne a koho nominuje. Jirka i Tomáš jsou hráči par excellence. Každý má trochu jiné přednosti. Jirka hraje velmi rychle, Tomáš je taková hračička. Záleží i na stavu a rozpoložení kluků, ale dobře se mi hrálo s jedním i s druhým."

Týmová soutěž by mohla být pro Pavláska i příležitostí k individuální odplatě. S portugalským deblovým párem Cabral, Borges loni zažil na turnajích tři porážky.

„Davis Cup je něco úplně jiného. Navíc myslím, že jim to v poslední době úplně nelepí. Cabral zkoušel hrát s Jamiem Murraym a vypadávali v prvních kolech. Tady ale hrajete za vlajku a za stát, může se stát cokoli. Rád bych si tu výhru proti nim připsal právě v Davis Cupu," věří Pavlásek.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori