Hlavní obsah

Daviscupový kapitán Navrátil: Hala je útulná, to by týmu mělo sedět. Rachot v ní stejně bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přísných bezpečnostních opatření se od neděle ve Vendryni u Třince připravují čeští tenisté na víkendovou kvalifikaci o postup do skupinové fáze Davisova poháru proti Izraeli. Pro českou sestavu Jiří Lehečka (31. na žebříčku ATP), Tomáš Macháč (66.), Vít Kopřiva (115.), Jakub Menšík (127.) a Adam Pavlásek (45. ve čtyřhře) to například znamená, že prakticky nevycházejí z hotelu a na přilehlé kurty chodí tunelem.

Foto: Jaroslav Ožna, ČTK

Zleva Adam Pavlásek, Tomáš Macháč, kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil, Jiří Lehečka, Jakub Menšík a Vít Kopřiva.

Článek

„Prakticky neopustíme hotel, je s halou propojený tunelem, ale je to na druhou stranu úspora času,“ neměl výhrady nehrající kapitán českého tenisového týmu Jaroslav Navrátil, jenž se na českém území s týmem představí po pěti letech.

V roce 2019 hráli Češi v Ostravě proti Nizozemsku a v Ostravar Aréně prohráli ve stejné fázi soutěže 1:3. „I místní prostředí známe. Ve Vendryni jsme bydleli, když jsme v hokejové hale v Třinci hráli před šesti lety proti Francii (1:3). Místní hala nabízí podmínky skromnější, do haly se vejde asi třináct set lidí, ale pro náš mladý tým to je tak akorát. Kluci se budou chtít ukázat, velká a plná aréna někdy může svazovat. I tak si myslím, že když přijedou fandové z Prostějova, kteří za námi jezdí na každý zápas, tak tu bude skvělá atmosféra,“ vykládal Navrátil.

Češi si proti izraelským tenistům věří, utkají se s nimi potřetí v krátké době. Vloni oba týmy bojovaly v baráži a v Tel Avivu tehdy tým kapitána Jaroslava Navrátila zvítězil 3:1 na zápasy a udržel se v elitní skupině. Stejným výsledkem skončilo vzájemné měření sil také v roce 2018, kdy se Česko a Izrael utkali v Ostravě-Porubě.

„Jsou sice žebříčkově níže postavení, ale tenis hrát umí. Když hrají za svou zemi, dokáží se vybičovat k výborným výkonům převyšující jejich aktuální formou. Já i Tomáš (Macháč) jsme to pocítili na vlastní kůži a víme, že to nebude jednoduché,“ upozornil 22letý Lehečka, aktuálně nejvýše postavený český tenista na žebříčku ATP.

„Myslím, že nás ale nemají čím překvapit. Ten tým je prakticky stejný, liší se snad jen v tom, že nehrající kapitán Jonathan Erlich už tentokrát nenastoupí. Vyhráli jsme tehdy 3:1, ale bylo to vyrovnané zápasy napnuté až do posledního zápasu. Co mě na nich ovšem zklamalo je, že od té doby neudělali skoro žádný pokrok,“ představil soupeře kapitán Navrátil.

Čeští tenisté přijeli do Vendryně v dobré pohodě. Jiří Lehečka si z turnaje v australském Adelaide přivezl první titul na okruhu ATP, 23letý Tomáš Macháč na Australian Open uhrál třetí kolo dvouhry a po boku Číňana Čang Č'-čena i semifinále deblu, když po cestě vyřadil i parťáka z reprezentace 29letého Adama Pavláska. Právě s nejstarším členem výběru by Macháč mohl o víkendu vytvořit nebezpečný deblový pár. „Těch variant je víc, máme velice silný tým,“ připomněla česká tenisová dvojka.

Foto: - Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká tenisová jednička Jiří Lehečka

Výbornou bilanci osmi výher a dvou porážek má v lednu také benjamínek týmu 18letý Jakub Menšík. „Čeká mě první Davis Cup doma, moc se na to těším a jsem si jistý, že to bude úplně jiné než v zahraničí. Podmínky jsou tu skvělé, vytvořené přímo pro nás, čehož chceme využít a zvítězit,“ řekl Menšík.

Skoro po dvou letech se do výběru Jaroslava Navrátila vrací 26letý Vít Kopřiva, jenž se stejně jako Adam Pavlásek narodil v Moravskoslezském kraji. Do mladších žáků hrál tenis za Vendryni. „Ve Fulneku, odkud pocházím, jsme neměli mládežnický tým, tak jsem se připravoval v Ostravě. Klub byl propojený s Vendryní, za kterou jsem hrál týmovou soutěž,“ přiblížil Kopřiva.

Izraelci roli outsiderů přijímají, kůži ale nechtějí dát lacino. „Žebříčkově jsou domácí favorité, je to silný tým, ale zápasy Davisova poháru jsou specifické. Moc šancí se nám nedává, ale uděláme vše proto, abychom tady o víkendu zvítězili, přestože víme, že to bude složité,“ uvedl nejvýše postavený Izraelec na žebříčku ATP Yshai Oliel (415.)

Reklama

Související témata: