Hlavní obsah

Dear Mr. President. Florida oroduje za Djokoviče až u Bidena

Guvernér Floridy Ron DeSantis vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby umožnil neočkovanému Novaku Djokovičovi hrát na floridském turnaji Miami Open. Srbský tenista nesmí kvůli chybějící vakcinaci proti koronaviru do Spojených států amerických a v neděli se formálně odhlásil z prvního ze dvou navazujících turnajů Masters, jenž ve středu začíná v Indian Wells.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Dostane Novak Djokovič šanci hrát v USA i bez očkování proti covidu?

Článek

Ve Spojených státech stále platí pro cizince zákaz vstupu do země bez očkování proti covidu-19. Světová jednička Djokovič, jenž je odpůrcem povinné vakcinace, požádal v únoru americkou vládu o výjimku, úřady mu ale nevyhověly.

"Tohle odmítnutí je nespravedlivé, nevědecké a nepřijatelné. Vyzývám vás, abyste to přehodnotil. Je na čase odložit koronavirovou politiku a dát Američanům to, co chtějí - nechat ho hrát," napsal v úterý Bidenovi guvernér DeSantis, o němž se mluví jako o možném republikánském kandidátovi na funkci prezidenta USA.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Floridy Ron DeSantis.

Očekává se, že nařízení o povinném očkování při vstupu do USA skončí 11. května, více než měsíc po turnaji v Miami. Z něho se dosud Djokovič neodhlásil, podle současných pravidel na něm ale startovat nemůže.

Djokovič naposledy hrál na prestižních turnajích v Indian Wells a Miami, které tvoří takzvané "Sunshine Double", v roce 2019. V Kalifornii v minulosti triumfoval pětkrát, na Floridě šestkrát.

Kvůli chybějícímu očkování pětatřicetiletý bělehradský rodák nesměl loni startovat na Australian Open a US Open. Po uvolnění pravidel se letos Djokovič do Austrálie vrátil a získal 22. grandslamový titul, kterým vyrovnal rekord Rafaela Nadala. Až minulý týden v semifinále turnaje v Dubaji utrpěl od Rusa Daniila Medveděva první porážku v sezoně.

Reklama

Související témata:
Ron DeSantis