Hlavní obsah

Djokovič za extempore ve finále trest nedostane. To Federer a spol. zaplatili přes milion

Staronový šampion Novak Djokovič předvedl v nedělním finále Australian Open proti Dominiku Thiemovi kromě skvělého tenisu a famózního obratu také vulgární výbuch směrem k fanouškům a jedovatou kritiku umpirového sudího Damiena Dumusoise, jemuž při výměně stran ironicky poklepal na tenisku. Za chování však vyvázl bez trestu i pokuty, zatímco ostatní v čele s Rogerem Federerem museli za své nervové výlevy platit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Djokovič se ve finále Australian Open pustil do rozhodčíhoVideo: sntv

 
Článek

Djokovič v úvodní sadě zakřičel na hlučící fanoušky: „Držte kur*a huby." Ve druhé, kdy byl za stavu 4:4 dvakrát napomínán za porušení limitu na zahájení podání a následně potrestán ztrátou prvního servisu, se na sudího Dumosise obořil.

„Skvělá práce, kámo. Hlavně v tom druhém případě. Připadáš si teď slavný? Výborně. Mise splněna," rýpal Srb a poklepal sudímu na botu.

Dumusis na situaci nereagoval a australský svaz, který úvodní grandslam sezony pořádá, ve středu potvrdil, že ani jeden účastník mužského finále žádnou pokutu nedostane.

Sám Djokovič se k vyhroceným momentům s odstupem a chladnou hlavou vrátil. „V profesionálním sportu uděláte i věci, na které nejste zrovna hrdí. Emoce vám létají nahoru dolů. Samozřejmě nejsem pyšný na to, že jsem sahal na rozhodčího," vysvětloval aktuálně nejlepší hráč světa.

„Omlouvám se, pokud jsem urazil jeho nebo někoho jiného, ale stalo se to v zápalu boje. Některá jeho rozhodnutí a věci, které se staly, mě rozhodily a trochu vyvedly z rovnováhy, snažil jsem se jen získat balanc zpět a nakonec pro mě vše dopadlo dobře," dodal Djokovič.

Zatímco šampion vyvázl bez trestu, ostatní takové štěstí neměli. Vzteklouni a jiní provinilci během 14 dnů na Australian Open zaplatili na pokutách dohromady přes 86 tisíc australských dolarů, tedy téměř 1,4 milionu korun.

Na své konto museli sáhnout například Nick Kyrgios, Alexander Zverev, Fabio Fognini, Benoit Paire, Marco Trungelliti, Ernests Gulbis, Miomir Kecmanovič, Cameron Norrie, Alize Cornetové či Simona Halepová, ale taká sám maestro Roger Federer.

Fenomenální Švýcar dostal pokutu tři tisíce australských dolarů (přes 68 000 korun) za vulgarity během čtvrtfinále s Tennysem Sandgrenem.

Federer už na kurtu své výroky zapíral, za což mu nakonec nejen mužská část fanoušků byla vděčná, protože během jeho hádky si mohli zblízka prohlédnout do té doby většinou nepoznanou krásu srbské umpirové rozhodčí Marijany Veljovičové.

Scéna ze zápasu, kdy krasavice s jemným šarmem umravňuje rozlíceného šampiona, se stala rázem hitem sociálních sítí. Fyzickým přednostem rozhodčí vysekla poklonu dokonce známá kanadská tenistka Eugenie Bouchardová.

Reklama

Související témata: