Hlavní obsah

Djokoviče v Itálii nechtějí. Buď se naočkuj, nebo zůstaň doma, vzkazuje vítěz French Open

Srbský tenista Novak Djokovič přišel po možnosti obhajovat titul na Australian Open také o pozici světové jedničky. A nyní se kvůli jeho odmítavému postoji k očkování komplikuje i jeho případný start na turnaji prestižní série ATP 1000 v Římě.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Tlak na Novaka Djokoviče nepolevuje.

Článek

Jak známo, Djokovič byl na začátku roku kvůli problémům s výjimkou z očkování a vízem deportován z Austrálie a na prvním grandslamu tak nemohl obhajovat titul a samozřejmě také získané body.

Pro start na turnaji v Dubaji povinnost očkování neplatila, Srba ale senzačně vyřadil ve čtvrtfinále Jiří Veselý, a tak už je s předstihem jasné, že jej na pozici jedničky vystřídá Rus Daniil Medveděv.

Už dříve v týdnu prohlásila náměstkyně italského ministra sportu Valentina Vezzaliová, že pro start na turnaji v Římě nejspíš nebude vakcinace povinná. „Možná Djokoviče nepustí do hotelu nebo do restaurace. Ale pokud bude chtít v Římě hrát, tak může," uvedla Vezzaliová, bývalá šermířka a šestinásobná olympijská šampionka.

Její slova ale vyvolala mezi částí společnosti a funkcionáři velkou vlnu nevole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Novak Djokovič - Jiří VeselýVideo: sntv

Ohradil se i šéf italského olympijského výboru Giovanni Malagò. „(Djokovičova účast) by vyslala velmi špatnou zprávu. Každý den mi píší matky a otcové dětí, kteří si stěžují, že kvůli pandemickým pravidlům nemohou sportovat. Vysvětlete mi, proč by on (Djokovič) za stejných podmínek sportovat mohl?" uvedl pro stanici RAI.

S ním souzní i někdejší italský šampion French Open Adriano Panatta. „Buď ať se nechá Djokovič očkovat, nebo ať raději zůstane doma," vzkázal mu bývalý čtvrtý hráč světa.

Srbský tenista se nechal před pár dny slyšet, že se očkovat nenechá a je případně připraven vynechat i další grandslamové turnaje, pokud by na nich byla vakcinace povinná.

Reklama

Související témata: