Hlavní obsah

Dominance mladé Češky graduje! Brenda Fruhvirtová drtí soupeřky, ve své kategorii nemá konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na turnajích si se svými soupeřkami dělá, co chce. Bez přehánění. Ze třinácti turnajů, které česká tenistka Brenda Fruhvirtová letos mezi dospělými odehrála, jich vyhrála osm s celkovým skóre 45:6. V žebříčku jí patří 137. příčka, to všechno ve věku pouhých patnácti let. Ve své věkové kategorii nemá rodačka z Prahy absolutně žádnou konkurenci.

Foto: Profimedia.cz

Brenda Fruhvirtová na archivním snímku

Článek

Tři dny před Štědrým dnem loňského roku se Brenda Fruhvirtová zúčastnila svého prvního dospělého turnaje v Jižní Koreji. Vypadla ve druhém kole, na první soupeřce skončila na následujícím podniku v Tunisku. To na úvodní orientaci mezi dospělými vycházející české kometě stačilo.

Letos v únoru už získala první turnajový triumf, když nenašla přemožitelku v Tucumanu v Argentině. Od té doby posbírala dalších sedm turnajových vítězství, zvlášť pak zaujala její série od 22. června do 29. září, během které vyhrála neuvěřitelných 27 zápasů v řadě, do kterých vměstnala pět turnajových vítězství za sebou.

Když na konci srpna triumfovala na turnaji v maďarském Mogyorodu a získala pátý titul, překonala absolutní rekord v počtu vyhraných podniků tenistkou, která ještě nedosáhla šestnácti let.

Fantastická sezona mladičké Češky gradovala i na před týdnem skončeném turnaji v Itálii, kde si poradila se všemi soupeřkami. Během pěti zápasů přišla o jediný set a v žebříčku se vyšvihla na 137. příčku.

Její o dva roky starší sestra Linda se vyhřívá už na 74. příčce a je nejmladší tak vysoko postavenou hráčkou. Mimochodem druhé místo v této statistice patří Lindě Noskové, 91. hráčce světa.

V superlativech se o sestrách Fruhvirtových mluví nejen v českých vodách. „Linda má na to být světovou jedničkou. Zcela určitě. A Brenda také. Sestry Fruhvirtovy mi připomínají Serenu a Venus. Navzájem si pomáhají, motivují se a mají neskutečný potenciál," říkal nedávno na adresu českých tenistek bývalý kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou.

Brenda Fruhvirtová oslaví šestnácté narozeniny až 2. dubna, dominanci v její věkové kategorii však nejvíce potvrzuje žebříček WTA. Druhou nejlepší patnáctiletou tenistkou je Ruska Mirra Andrejevová, které patří pozice hluboko v páté stovce.

Foto: ITF @ITFTennis·

Brenda Fruhvirtová patří k největší českým nadějím

Mladé české tenistky vládnou žebříčku i v dalších kategoriích. Mezi hráčkami do 14 let vévodí Alena Kovačková, v juniorském rankingu pak patří následovnicím Kvitové a spol. dokonce první tři příčky v pořadí Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková a Tereza Valentová.

A nejlepší hráčky světa do 18 let? Mezi elitní pěticí je hned čtveřice tenistek s českou vlajkou za jménem. Jedničkou je Linda Fruhvirtová, dvojkou Linda Nosková, čtyřkou Brenda Fruhvirtová a pětkou Sára Bejlek. Absolutní nadvládu tak "kazí" jen třetí Victoria Kasintsevová z Andorry.

Reklama

Související témata: