Hlavní obsah

Světový unikát. České tenistky vládnou všem kategoriím juniorských žebříčků!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm tenistek s českou vlaječkou za jménem se pohybuje v elitní stovce světového žebříčku. Jen pět pozic chybí do této elitní společnosti Lindě Noskové. Větším počtem hráček se můžou pyšnit jen Spojené státy. Tím však dominance českého ženského tenisu zdaleka nekončí. Za Kvitovou a spol. se formuje další mimořádně silná generace, která už teď jasně ovládá juniorské světové žebříčky. A to ve všech kategoriích!

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Linda Nosková (vpravo) patří k největším českým tenisovým nadějím.

Článek

V neděli ovládla Linda Fruhvirtová svůj první turnaj WTA, když triumfovala v Čennaí. Její o dva roky mladší sestra Brenda zase vyhrála svůj pátý podnik kategorie ITF v řadě, čímž natáhla svou šňůru vyhraných zápasů za sebou na pětadvacet.

Ve stejný den získala svůj třetí singlový titul v kariéře po triumfu v Portoroži Kateřina Siniaková. Tím však pozitivní zprávy pro fanoušky zdaleka nekončí. České tenistky totiž drží hned několik nej.

Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová se po triumfu v Čennaí vyšplhala na 74. místo světového žebříčku a stala se tak nejmladší hráčkou v elitní stovce. Druhou nejmladší tak vysoko postavenou tenistkou je její krajanka Linda Nosková, které patří 105. příčka.

"Je to nadpozemská síla. Holky jsou skvělé. Máme osm hráček v první stovce a v každé mládežnické kategorii nejlepší hráčku světa. Takhle to snad nikdy nebylo lepší," říká šéf českého tenisu a evropské federace Tennis Europe Ivo Kaderka.

Jeho slova potvrzuje i pohled na žebříčky. Nejlepším tenistkám do 14 let vévodí Alena Kovačková, čtvrtá je Tereza Krejčová, v elitní desítce se drží i Eliška Forejtková.

Ještě větší dominance panuje v ročníku tenistek do šestnácti let. První tři místa si vyhradily Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková a Tereza Valentová. V Top Ten je i sedmá Sára Bejlek a devátá Lucie Urbanová.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Česká teenagerka Linda Fruhvirtová během zápasu s Garbiňe Muguruzaovou.

A nejlepší tenistky do osmnácti let? První Linda Fruhvirtová, druhá Linda Nosková, třetí Brenda Fruhvirtová, pátá Sára Bejlek a osmá Nikola Bartůňková naprosto potvrzují slova o české dominanci.

Juniorský žebříček pak vede Lucie Havlíčková, která se dostala na US Open do finále dvouhry juniorek, triumfovala ve čtyřhře a je v čele juniorského žebříčku WTA.

"Je to až neuvěřitelné. Dá se říct, že český tenis kraluje ženské části světa. Ať už se bavíme s lidmi z jiných svazů, všichni se ptají, jak to děláme. Od 13 do 19 let máme v ročníku nejlepší hráčky světa. Je to unikum a dává nám to velkou naději, že český tenis bude na vrcholu i v budoucích letech," potvrzuje zlaté časy českého ženského tenisu šéftrenér svazu Jan Stočes.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová