Hlavní obsah

Dopovala Halepová? Kdyby byla Američanka, nic se neřeší, tvrdí tenisová legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív rozvod, teď dopingový skandál, který jí může zničit kariéru. Informace o pozitivním dopingovém testu bývalé světové tenisové jedničky Simony Halepové na Roxadustat, tedy zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, způsobil šok nejen hráčce, ale také jejímu okolí i lidem, kteří s ní úzce spolupracovali. V jejím rodném Rumunsku jde pochopitelně o velké téma a není divu, že padají i silná slova.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Simoně Halepové může dopingová kauza zničit kariéru.

Článek

Podle šéfky rumunské antidopingové agentury Gabriely Andreiasuové může za dopingovým nálezem stát i spolupráce s renomovaným koučem Patrickem Mouratoglouem. Listu Gazeta Sporturilor sdělila, že od zahájení této spolupráce přestala být tenistka v pravidelném kontaktu s agenturou, od níž si nechávala kontrolovat předepsanou medikaci, zda se v ní nenacházejí zakázané prostředky.

„Sportovec si přitom musí dávat pozor, aby neužil zakázanou látku. Musí vše konzultovat s lékaři a naší nebo mezinárodní antidopingovou agenturou," zdůraznila Andreiasuová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Simona Halep (@simonahalep)

Možný doping kategoricky odmítl prezident rumunského tenisového svazu George Cosac. „Neumím si vůbec představit, že by Simona něco takového udělala. Její brilantní kariéra je založena čistě na tvrdé práci. Možnost dopingu u ní vylučuji," uvedl Cosac pro Agerpres.

Halepová podle něj byla testována i dvacetkrát v roce, takže je krajně nepravděpodobné, že by si někdo takový mohl myslet, že by mu užívání nepovolených prostředků mohlo projít.

„Podle mě je celá tahle situace nejasná," dodal Cosac.

Stoprocentního zastání se tenistce dostalo i od jejího bývalého kouče Darrena Cahilla. „Je nulová šance, že by Simona vědomě a účelově užila zakázanou látku. Neexistuje," napsal mimo jiné australský kouč v rozsáhlém prohlášení.

Podle jeho slov navíc vždy Halepová trvala na dvojnásobné až trojnásobné kontrole jakéhokoliv léku, zda není na zakázané listině. V případě jakékoliv pochybnosti přípravek neužila.

V Rumunsku přišel už tradičně s nejkontroverznějším prohlášením dvojnásobný grandslamový šampion Ilie Nastase.

„Nemůžu o tom moc mluvit, protože neznám detaily. Na to může dát odpověď jen Simona. Na druhou stranu, kdyby Simona byla Američanka, tak se tohle vůbec nepublikuje. Vůbec nic by se nedělo. Vím ze zdrojů ze světového tenisu o případech dvou tenistek, o kterých se přitom vůbec nepsalo, přestože byly v podobné situaci," vyprávěl Nastase pro server Playsport.

Podle serveru měl na mysli Serenu Williamsovou a Marii Šarapovovou. „Kdyby se to o nich napsalo do médií, sponzoři by druhý den odešli," vznesl Nastase třaskavé obvinění. Mimochodem Šarapovová byla usvědčena v roce 2016 z užívání zakázaného meldonia.

Halepová po brzkém vyřazení na US Open, kde jí byl pozitivní vzorek odebrán, ukončila sezonu a podrobila se operaci nosu. „Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo," napsala v prohlášení k dopingovému nálezu.

Ten není jedinou nepříjemností, kterou letos prošla. Nedávno se také rozvedla s miliardářem Tonim Iurucem.

Reklama

Související témata: