Hlavní obsah

Drsný pád tenisové legendy. Becker vyfasoval dva a půl roku natvrdo

Aktualizováno

Trojnásobný wimbledonský vítěz Boris Becker si v pátek vyslechl rozsudek za maření insolvenčního řízení. Londýnský soud poslal bývalého německého tenistu na dva a půl roku do vězení. Beckerovi hrozilo až sedm let za mřížemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boris Becker nedokázal udržet renomé sportovní legendy a míří do vězeníVideo: sntv

 
Článek

Šestinásobný grandslamový šampion Becker byl 8. dubna uznán vinným ve čtyřech z 24 bodů obžaloby. Čtyřiapadesátiletý tenista vinu popíral a proti verdiktu se může odvolat. Trest ale musí nastoupit ihned.

Becker byl odsouzen za provinění v insolvenčním řízení, jež probíhalo od roku 2017. Uznán vinným byl mimo jiné z neposkytnutí veškerého soupisu majetku a tajení dluhů. Už v roce 2002 byl Becker u soudu v Mnichově odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za daňové úniky.

Výběr slavných sportovců, kteří se dostali do závažných finančních problémů (řazeno abecedně):
Boris Becker (tenis)
Během profesionální kariéry si německý tenista vydělal jen na odměnách 25 milionů dolarů. Přesto v roce 2017 vyhlásil bankrot, který souvisel s milionovou půjčkou od soukromé banky. V té době měl odhadované dluhy ve výši 50 milionů liber (1,5 miliardy korun). Část svých trofejí prodal, aby splatil některé dluhy.
Björn Borg (tenis)
Slavný Švéd se stal první tenisovou celebritou v dnešním slova smyslu, i kvůli šílenství fanoušků ukončil kariéru už v 26 letech. Jeho majetek se odhadoval v přepočtu na bezmála 1,7 miliardy korun, ale především kvůli neúspěšnému podnikání většinu promrhal. Osobní bankrot sice odvrátil, kvůli jeho hrozbě ale musel prodat většinu svých trofejí či dům.
Diego Maradona (fotbal)
Jeden z nejslavnějších fotbalistů všech dob na sebe strhával pozornost četnými skandály v čele se závislostí na kokainu. Poté, co mistr světa z roku 1986 ukončil hráčskou kariéru, vyšlo najevo, že v Itálii dluží na daních desítky milionů eur. Kvůli tomu mu úřady při jeho návštěvách Itálie zabavily diamantové náušnice či luxusní hodinky.
Dennis Rodman (basketbal)
Pětinásobný vítěz NBA opakovaně čelil obvinění ze sexuálního obtěžování, výtržnictví či řízení v opilosti. V roce 2012 byl odsouzen ke 104 hodinám veřejně prospěšných prací za nezaplacené alimenty. Své třetí exmanželce dlužil zhruba 860.000 dolarů na výživném, které neměl z čeho zaplatit.
Mike Tyson (box)
V profesionálním ringu vybojoval padesát vítězství (z toho 44 KO) a utrpěl jen šest porážek. Proslul také divokým stylem a skandály v ringu i mimo něj. V roce 1986 ho časopis Forbes označil za nejlépe vydělávajícího sportovce světa a jeho majetek odhadl na více než 400 milionů dolarů, o 17 let později jej četné aféry a soudy donutily vyhlásit bankrot.

Becker po svém bankrotu převedl stovky tisíc liber ze svého obchodního účtu na jiné účty, mezi něž patřily účty bývalé manželky Barbary a tehdejší manželky Lilly, s níž se rozváděl. Také nepřiznal nemovitost v Německu, bankovní půjčku 825 000 eur a podíl v technologické firmě.

Zproštěn viny byl naopak z obvinění, že nepředal většinu svých ocenění včetně wimbledonských trofejí a zlaté olympijské medaile. Část trofejí už Becker dříve prodal, aby umořil předchozí dluhy.

Becker všechna obvinění popřel a uvedl, že s věřiteli plně spolupracoval a dokonce jim údajně nabízel svůj snubní prsten. Také se podle svých slov řídil radami expertů.

Během dnešního slyšení žalobkyně Rebecca Chalkleyová řekla, že se Becker choval "promyšleně a nečestně" a že se "stále pokouší hledat vinu u jiných". Beckerův osobní bankrot pocházel z půjčky 4,6 milionu eur od soukromé banky v roce 2013 a další půjčky ve výši 1,6 milionu dolarů od britského obchodníka o rok později.

Výběr známých sportovců, kteří byli za posledních 30 let odsouzeni k trestu vězení:
1991 - Bývalý profesionální mistr světa v boxu Mike Tyson byl odsouzen k šesti letům vězení za údajné znásilnění, nakonec si odpykal polovinu trestu. V roce 1999 byl znovu odsouzen k ročnímu trestu za mřížemi za fyzické napadení dvou osob, tentokrát byl propuštěn po třech a půl měsících.
1993 - Několikanásobný mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 18 měsíců za to, že způsobil dopravní nehodu, při které zemřeli tři lidé. Po čtyřech měsících ve vězení mu tehdejší prezident Václav Havel udělil milost.
1999 - Brazilský fotbalista Edmundo byl odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení za to, že způsobil dopravní nehodu, při které zemřeli tři lidé.
2001 - Bývalý tenisový reprezentant a podnikatel Milan Šrejber byl potrestán pětiletým vězením za nezákonné obchody s cennými papíry. Ve vězení strávil 131 dnů, v červnu 2002 pak Nejvyšší soud rozsudek zrušil a Šrejberovo stíhání v roce 2007 zastavili žalobci .
2002 - Olympijský vítěz v maratonu z roku 1968 Mamo Wolde z Etiopie strávil devět let ve vězení za podíl na vraždě patnáctiletého chlapce, kterého měl zastřelit jako člen císařské tělesné stráže v roce 1978 během protestů v Addis Abebě. Wolde byl uznán vinným až v roce 2002 a byl mu vyměřen šestiletý trest odnětí svobody, a protože v té době už pykal devět let, byl propuštěn na svobodu. Po několika měsících ale kvůli podlomenému zdraví zemřel.
2004 - Bývalý slavný finský skokan na lyžích Matti Nykänen byl odsouzen na 26 měsíců nepodmíněně za to, že několikrát bodl nožem do zad svého známého. Po odpykání poloviny trestu byl propuštěn, avšak po několika dnech byl znovu odsouzen na čtyři měsíce vězení za to, že zbil svoji manželku a ohrožoval muže v restauraci příborovým nožem.
2008 - Americká atletka Marion Jonesová byla odsouzena na šest měsíců nepodmíněně za to, že lhala o dopingu a kryla svého partnera Tima Montgomeryho v kauze s falšováním šeků. Po odpykání trestu se vrátila ke sportu, v letech 2009 až 2010 hrála profesionální basketbalovou ligu WNBA. Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů Montgomery byl v případu falšování šeků odsouzen na 46 měsíců vězení.
2017 - Jihoafrický atlet Oscar Pistorius dostal trest 13 let a pět měsíců vězení za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. Původně byl odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal atleta s podkolenními amputacemi za mříže na šest let. Po odvolání prokuratury mu pak další vyšší soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců.
2019 - Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Řepka byl odsouzen na dva roky do vězení. Sportovec se provinil zpronevěrou luxusního vozu a internetovými útoky na svou druhou exmanželku, které spočívaly ve smyšlených erotických inzerátech. Vězení Řepka podmíněně opustil v lednu 2020 po více než sedmi měsících.
2020 - Třináctinásobný mistr světa v běžeckém lyžování Petter Northug byl odsouzen k sedmi měsícům vězení za opakované závažné dopravní přestupky a držení drog. Soud v Oslu jej shledal vinným z toho, že několikrát výrazně překročil povolenou rychlost, za což navíc přišel na doživotí o řidičský průkaz. Už během aktivní kariéry se slavný Nor dostal do křížku se zákonem, protože v květnu 2014 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu a z místa utekl. Byl tehdy odsouzen na 50 dnů do vězení a k pokutě. S žádostí, aby si trest odpykal až po sezoně, uspěl a mohl tak ještě startovat na šampionátu ve Falunu.
2022 - Trojnásobný wimbledonský vítěz Boris Becker půjde na dva a půl roku do vězení za maření insolvenčního řízení. Becker byl odsouzen za provinění v insolvenčním řízení, jež probíhalo od roku 2017. Uznán vinným byl mimo jiné z neposkytnutí veškerého soupisu majetku a tajení dluhů. Už v roce 2002 byl Becker u soudu v Mnichově odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za daňové úniky.

Během šestnáctileté profesionální kariéry si vítěz 49 turnajů vydělal na odměnách 25 milionů dolarů. U soudu Becker uvedl, že o většinu peněz přišel kvůli finančně náročnému rozvodu a také kvůli dluhům, jež si nadělal poté, co po kariéře přišel o velkou část příjmů.

Becker se proslavil v roce 1985, kdy v 17 letech vyhrál jako první nenasazený hráč Wimbledon. Později se stal také světovou jedničkou a získal grandslamové trofeje z Australian Open a US Open.

Reklama