Hlavní obsah

Dvanáct let bez tenisu. Trenér hvězd WTA si vyslechl trest

Nizozemský trenér Max Wenders dostal od Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA) zákaz působení ve sportu na 12 let za ovlivňování výsledků. Šestadvacetiletý kouč musí navíc zaplatit pokutu 12 tisíc dolarů (289 tisíc korun).

Foto: twitter:@SofiaKenin, Twitter

S americkou tenistkou Sofií Keninovou tvořil Max Wenders pár.

Článek

Wenders spolupracoval v různých funkcích s hráčkami elitní WTA Tour, mimo jiné s grandslamovou šampionkou Jelenou Ostapenkovou či aktuální světovou dvojkou Anett Kontaveitovou. V jednu dobu byl rovněž partnerem Američanky Sofie Keninové.

Jedním z jeho prohřešků bylo podle ITIA porušení pravidla o tom, že "žádný člověk pohybující se v tenise nesmí přímo či nepřímo napomoci hráči nepodat jeho nejlepší výkon".

"Rozhodnutí mě zklamalo. Vysvětlení ITIA navíc obsahuje řadu nepřesností, které chci nechat upravit. Více nebudu případ komentovat, jen podotknu, že jsem nebyl potrestán za ovlivňování žádných zápasů a rozhodnutí se týká událostí z let 2018 a 2019," napsal Wenders kanadskému webu OpenCourt.

Trest byl vynesen již loni v dubnu, verdikt ale byl po odvolání Wendersova právnického týmu zveřejněn až nyní. V tenise nesmí působit do roku 2033.

Reklama

Související témata: