Hlavní obsah

Eso, eso, eso, eso! A tři odvrácené setboly. Menšík doma ukázal mentální sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se podíval na skóre po první sadě, asi nečekal, že se Jakub Menšík v úvodní dvouhře daviscupové kvalifikace s Izraelem ještě slušně zapotí. Osmnáctiletý tenista při své domácí premiéře odvrátil Jišaji Olielovi tři setboly, pěti míči v řadě otočil tie-break a děkoval publiku ve Vendryni za podporu po výhře 6:1, 7:6.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Menšík na servisu

Článek

Úvodní dějství přitom trvalo jen 27 minut a přineslo Menšíkovu jasnou převahu. Na vítězné míče to bylo 11:1, nebylo co řešit. Jenže levoruký Oliel se nepoložil, výrazně zlepšil první servis, který dostal nad 70procentní úspěšnost, a snadné body už favoritovi nepovoloval.

Český teenager tak po celou druhou sadu musel svým podání dotahovat a v šestém gamu se mu podařilo něco málo vídaného. Proti izraelskému soupeři zahrál čtyři esa v řadě!

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězné gesto Jakuba Menšíka

„Jak bych to popsal? Eso, eso, eso, eso,“ rozesmál se Menšík. „Bylo to poprvé. Jen jsem na internetu zaregistroval nějaké videa, kde to dokázali Federer nebo Kyrgios. Já čtyři esa ještě v jedné hře neměl, maximálně tři. Takže když jsem šel na ten čtvrtý servis, už jsem si říkal, že to musím zakončit esem.“

Povedlo se, ale ve dvanáctém gamu čelil Menšík ještě větší výzvě, když úspěšně odvracel tři setboly. Odvážnou hrou však soupeři zlikvidoval všechny možnosti na ukončení sady. „Měl mě na lopatě. Ale s trenérem (Tomášem Josefusem) jsme hodně popracovali na servisu a je to zbraň, na kterou se můžu spolehnout,“ uznal vítěz, jemuž se vyplatily i hodiny strávené s mentálním koučem Draganem Vujovičem. „Nebýt jeho, tak bych tyhle chvilky, kdy je mi na kurtu nejhůř, nedokázal tak kvalitně zvládnout,“ tvrdil Menšík.

„Na 18 let má výbornou hru, dokázal to už v Austrálii,“ musel uznat zklamaný Oliel, který ale ve druhém setu hrál výrazně lépe, než ukazuje ranking ATP, kde je 415.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vyprodané hlediště ve Vendryni

„Jeho levácký servis na tomhle povrchu rychle sjížděl, v tom byl nepříjemný. Když se podíváte na ty výměny, byla to rovina. Ale v důležitých momentech jsem si taky pomohl podáním a dokázal jsem to otočit,“ cenil si Menšík, jehož daviscupová bilance je nyní stále stoprocentní – 4:0!

„Jsem rád, že jsem takhle daviscupovou kariéru odstartoval. Doufám, že v dalších zápasech neporazitelnost nepřeruším.“

Reklama

Související témata:
  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.