Hlavní obsah

Federer - Južnyj 6:7, 6:3, 6:4Federer vybojoval v Halle první titul v sezóně. Hantuchová slaví triumf v Birminghamu

Aktualizováno

Švýcarský tenista Roger Federer ukončil v Halle čekání na první titul v sezoně. V dnešním finále porazil Michaila Južného z Ruska 6:7, 6:3, 6:4 a na německé trávě si připsal už šestý triumf.Federer se na oblíbeném turnaji, kde vyhrál už v letech 2003 až 2006 a 2008, dočkal nejen letošního premiérového triumfu, ale také prvního vítězství od loňského srpna.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer na turnaji v Halle.

Článek

Mezitím si sedmnáctinásobný grandslamový vítěz zahrál ve finále třikrát, naposledy v květnu v Římě, ale ani jednou neuspěl.

Celkově má jednatřicetiletý Švýcar na kontě už 77 titulů ve dvouhře a v historické tabulce se vyrovnal Johnu McEnroeovi. Lepší už je pouze Ivan Lendl s 94 a Jimmy Connors se 109 triumfy.

Murray vyhrál před Wimbledonem potřetí turnaj v Londýně

Světová tenisová dvojka Andy Murray po problémech se zády vyhrál před Wimbledonem domácí turnaj na trávě v londýnském Queen's Clubu. Skotský svěřenec Ivana Lendla porazil ve finále obhájce trofeje a čtvrtfinálového přemožitele Tomáše Berdycha Marina Čiliče. Chorvata zdolal po třísetové bitvě 5:7, 7:5 a 6:3.

Poraněná záda Murrayho nepustila před měsícem na Roland Garros, ale na okruh se vrátil ve velké formě. V Londýně triumfoval potřetí po letech 2009 a 2011 a letos získal rovněž třetí titul po Brisbane a Miami. Ve Wimbledonu bude od 24. června obhajovat finále.

Divákům však zatrnulo v osmém gamu úvodního setu, když Murray uklouzl a s bolestivou grimasou chvíli ležel na zádech na zemi. Brzy se zvedl a zápas s Čiličem postupně ovládl. V Queen's Clubu pak ještě absolvoval charitativní exhibici ve čtyřhře, v níž s Timem Henmanem zdolal pár Berdych, Lendl dvakrát 6:4.

Dvanáctý hráč světového žebříčku Čilič podlehl Murraymu podeváté v desátém vzájemném zápase. Loni Chorvat ovládl londýnský turnaj po diskvalifikaci Davida Nalbandiana, který zlostí nakopl reklamní panel a zranil čárového rozhodčího.

Hantuchová přehrála mladou Vekičovou

Zkušená slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala na trávě v Birminghamu šestý titul v kariéře. Třicetiletá rodačka z Popradu ve finále porazila teprve šestnáctiletou Chorvatku Donnu Vekičovou 7:6, 6:4 a na nejoblíbenějším povrchu se dočkala první trofeje.

Hantuchová se stala vítězkou podniku WTA po roce a čtyřech měsících, loni v únoru obhájila titul v thajské Pattayi. Na birminghamské trávě finálový zápas před dvěma lety prohrála, dnes však nedopřála mladé Chorvatce životní úspěch. Vekičová skončila těsně pod vrcholem stejně jako loni na podzim na turnaji v Taškentu.

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Hantuchová (SR) - Vekičová (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4
Čtyřhra - finále:
Bartyová, Dellacquaová (3-Austr.) - Blacková, Erakovicová (Zimb./N. Zél.) 7:5, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 779.665 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Gonzalez, Lipsky (3-Mex./USA) - Bracciali, Erlich (It./Izr.) 6:2, 7:6 (7:3)
Tenisový turnaj mužů a žen v Hertogenboschi v Nizozemsku (tráva):
Muži (dotace 410.200 eur), dvouhra - 1. kolo:
Haase (Niz.) - L. Mayer (Arg.) 4:6, 6:1, 6:4.
Ženy (dotace 235.000 dolarů), dvouhra - 1. kolo:
U. Radwaňská (7-Pol.) - Govorcovová (Běl.) 6:2, 6:0
Medinaová (Šp.) - Bertensová (Niz.) 6:1, 6:2
Krajiceková (Niz.) - Solerová (Šp.) 7:5, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 779.665 eur):
Dvouhra - finále:
A. Murray (1-Brit.) - Čilič (5-Chorv.) 5:7, 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Peya, Soares (4-Rak./Braz.) 4:6, 7:5, 10:3.

Reklama

Související témata: