Hlavní obsah

Finálová beznaděj Karolíny Plíškové. Dominance polské hvězdy se zapsala do historie

Řím

Potřetí v řadě ve finále na prestižním turnaji v Římě a jednoznačně nejlepší výsledek v podání české jedničky Karolíny Plíškové v letošní sezoně. To je statistika, na kterou může být devětadvacetiletá rodačka z Loun rozhodně hrdá. Jedna pořádně nepříjemná pachuť však zůstane. Drtivá finálová porážka s Igou Šwiatekovou dvakrát 0:6 se zapsala do historie římského podniku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková další titul v Římě nezískala, ve finále ji deklasovala Polka Iga ŠwiatekováVideo: sntv

 
Článek

Jednu hodinu. Tak dlouho trval třetí set čtvrtfinálového duelu turnaje v Římě mezi Karolínou Plíškovou a Jelenou Ostapenkovou. Samotný finálový mač o titul s Igou Šwiatekovou spotřeboval o čtrnáct minut kratší čas. Dominance grandslamové šampionky a vítězky French Open z loňského roku byla šokující.

Marně se snažili fanoušci českou tenistku skandovaným potleskem povzbuzovat, aby aspoň maličko zkomplikovala dominantní jízdu o deset let mladší Polky. Ta navzdory tomu, že v sobotu musela kvůli nepříznivému počasí v předchozích dnech absolvovat hned dva duely, Češku hnala z kurtu od první výměny.

Na dvorci působila paradoxně daleko unavenějším dojmem lounská rodačka. První sada trvala devatenáct minut, Plíšková v ní vyhrála pouhé čtyři míče, při podání soupeřky dokonce ani jediný.

Zmar pokračoval i ve druhém setu

Bez energie působící Plíšková se pod drtivým tlakem prakticky bezchybně hrající Polky ocitla i ve druhém setu. V prvních dvou gamech uhrála jediný míč, největší šanci na aspoň jednu hru měla ve třetím gamu, ani vedení 40:15 při podání rodačky z Varšavy však nestačilo.

Po 46 minutách proměnila Šwiateková první mečbol a připsala si tak třetí turnajový vavřín v kariéře. V žebříčku se navíc poprvé posune do elitní desítky, bude devátou hráčkou světa.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Karolína Plíšková a Iga Šwiateková

Smutný římský rekord

Plíšková v celém zápase získala pouhých třináct výměn, jednapadesát jich ztratila. Po podání soupeřky uhrála za dva sety jen tři míče, sama naopak zaznamenala šest dvojchyb proti žádné soupeřčině.

Tak jednoznačný finálový výsledek turnaj v Římě ještě nezažil, dosavadní primát držel zápas z roku 1983 mezi Maďarkou Temesvariovou a Američankou Gadusekovou, který získala maďarská hráčka 6:1, 6:0.

Naposledy skončil finálový zápas na okruhu WTA výsledkem dvakrát 6:0 na turnaji v Bukurešti v roce 2016, kdy domácí Simona Halepová smázla Lotyšku Anastasii Sevastovovou. Na grandslamu takto dopadl jediný finálový duel v roce 1988 ve finále French Open mezi vítěznou Steffi Grafovou a Natašou Zverevovou z tehdejšího Sovětského svazu.

„Když mi trenér řekl, že jsem vyhrála dvakrát 6:0, tak jsem tomu nejdřív ani nevěřila. Soustředila jsem se vždy jen na aktuální game, brala jsem každou hru od začátku. Ani mi nedošlo, když jsem úvodní sadu vyhrála bez ztráty gamu. Vím, že kdybych začala myslet na stav zápasu, bylo by to pro mě špatně," říkala po utkání šampionka.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Karolína Plíšková s cenou pro finalistku turnaje v Římě

„Hrála fantasticky a já měla šílený den. Někdy se to prostě stane. Ale ona mi to hodně ztěžovala, bylo strašně těžký uhrát jakýkoliv bod. Nemohla jsem hrát svou hru. Iga hrála velmi rychle, přesně k čarám, byla úžasná," poklonila se své soupeřce Plíšková.

Jednoznačně největší překážkou pro Polku na cestě za titulem byla jiná Češka, Barbora Krejčíková, která měla ve druhém kole dva mečboly.

Reklama