Hlavní obsah

Finálový kurt je rychlý až moc, svazu nejspíš hrozí pokuta

Praha

Rychlý kurt, to měla být jedna z největších českých zbraní v boji s Němkami. A v O2 Areně také na finále Fed Cupu hodně rychlý je. Dokonce až za hranicí pravidel. A český tenisový svaz tak nejspíš čeká pokuta, o čemž má Mezinárodní tenisová federace (ITF) rozhodnout do patnácti dnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Šafářová během druhého utkání s Angelique Kerberovou v pražské O2 areně.

Článek

Při posuzování regulérnosti kurtu používá ITF měření, které vyjadřuje interakci mezi míčkem a povrchem. Připuštěny jsou cifry mezi 20 CPR (tzv. Court Pace Rating), což jsou hodnoty hodně pomalého kurtu a až k 50 CPR, které vyjadřují mimořádně rychlý povrch. V O2 Areně ale byly naměřeny hodnoty 52 CPR.

Rychlost odskoku míčů se během fedcupového týdne měřila dvakrát. Hlavní sudí Stefan Fransson pak řekl, že je kurt hratelný. Zvažovalo se sice, zda dvorec přetřít, aby se zpomalil, ale to oba týmy odmítly, aby mohly trénovat. Německá strana pak ani nepodala proti rychlosti kurtu protest.

„Ano, je to hodně rychlé, ale ten zápas nebyl o povrchu. Petra hrála prostě neuvěřitelně dobře," nevymlouvala se Andrea Petkovicová. Podle Petry Kvitové se na okruhu WTA s obdobně rychlým kurtem tenisky nikde nesetkají. „Je podobný, jako když jsme končili letos na jaře semifinále s Itálií v Ostravě. Takhle rychlý prostě na okruhu není," tvrdila nejlepší Češka o potahu Novacrylic-Ultracushion.

Na rychlý podklad si před dvěma lety ve finále Davis Cupu stěžovali Španělé, ale tehdy kurt měřením prošel. Tentokrát už ne.

Reklama