Hlavní obsah

Kvitová - Fernandezová 7:5, 6:3Česká bojovnice! Kvitová po velkém obratu slaví na French Open postup do osmifinále

Praha/Paříž
Aktualizováno

Obrovská bitva se šťastným koncem. Petra Kvitová po velkém obratu vybojovala ve třetím kole French Open výhru nad osmnáctiletou kanadskou tenistkou Leylah Fernandezovou 7:5, 6:3, když v prvním setu prohrávala již 1:5. Další soupeřkou české tenistky bude čtyřicátá hráčka světa Číňanka Čang Šuaj. "Pořád se směje a jsem ráda, že se utkáme druhý týden na grandslamu," řekla rodačka z Fulneku. "Máme podobný styl, půjdu zase bod po bodu," slíbila.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Petra Kvitová předvedla v prvním setu velký obrat

Článek

Dobře vstoupila Petra Kvitová do zápasu s Leylah Fernandezovou, když své soupeřce vzala hned úvodní servis. Tím však pozitiva pro českou jedničku na dlouhou dobu skončila. Další game patřily její soupeřce. Česká tenistka přišla o tři servisy v řadě a proti agresivně a výborně se pohybující Kanaďance rychle prohrávala 1:5.

Proč se však Petře Kvitové přezdívá „česká lvice" potvrdila šestinásobná fedcupová šampionka v následujících gamech. Ty nabídly vynikající tenis plný parádních výměn od základní čáry. Kvitová výrazně přitvrdila, prakticky nechybovala a podařilo se jí šesti vyhranými hrami v řadě získat první set v poměru 7:5. "Našla jsem cestu a svoji hru, což nebylo snadné. Byla jsem trpělivá a pak hrála i chytřeji. Snažila jsem se být ve hře v každé výměně. Nepočítala jsem body, jen hrála. Začala jsem líp podávat, což mi dodalo sebevědomí. Obrat z 1:5 už se mi to dlouho nepovedl. Doufám, že mě to posílí," dodala.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Petra Kvitová na podání

Rozjetá Češka výborně vstoupila i do druhé sady, ve které se dostala do vedení 3:0 a vyhrála tak devět gamů v řadě. Až poté se dostala ke slovu Fernandezová, když dvěma gamy udržela naději a snížila na 2:3.

Kvitová si ve složitých chvílích pomohla také úspěšnými náběhy k síti a uspěla třináctkrát z patnácti výpadů. Mimo jiné povedeným volejem za síť odvrátila první setbol v úvodní sadě. "Tady je to nutnost," poukázala na náročné chladné a deštivé podmínky v Paříži, které ztěžují ukončování výměn. "Skoro to nejde, proto je potřeba chodit na síť. Mohla jsem i víckrát, ale musí mě pustit hlava. Musím na tom zapracovat," řekla Kvitová.

Agresivní hrou od základní čáry dovedla druhý set do vítězného konce v poměru 6:3 a slaví postup do osmifinále French Open. Na antuce Kvitová oslavila 90. výhru v hlavní soutěži mezi elitou. "Devadesát je hezký číslo a budu se snažit přidat jednadevadesáté vítězství," řekla. Přitom klouzavý povrch nepatří mezi její nejoblíbenější. "Na antuce jsme vyrůstala, ale v zimě jsem hrála v hale a tráva a tvrdý mi sedí víc," řekla.

Strýcová a Sie Šu-wej nazaváhaly

Wimbledonské šampionky Barbora Strýcová a Sie Šu-wej postoupily na Roland Garros do osmifinále čtyřhry. První nasazené tenistky, které společně ovládly i antukovou generálku v Římě, porazily ve 2. kole česko-nizozemský pár Marie Bouzková, Arantxa Rusová za hodinu a půl 7:5, 6:1.

Rozšířit řady českých zástupkyň ve třetím kole čtyřhry se dnes v Paříži povedlo Kateřině Siniakové s Barborou Krejčíkovou, které porazily americký párJennifer Bradyová, Caroline Dolehideová 2:6, 6:3, 6:4.

Účast v deblovém osmifinále si už dříve zajistily Kristýna Plíšková hrající se Slovenkou Viktórií Kužmovou a Květa Peschkeová s Demi Schuursovou z Nizozemska.

Tenisový grandslamový turnaj French Open (antuka, dotace 38 milionů eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová - Fernandezová 7:5, 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Rusová (ČR/Niz.) 7:5, 6:1
Krejčíková, Siniaková (4-ČR) - Bradyová, Dolehideová (USA) 2:6, 6:3, 6:4
Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Reklama

Související témata: