Hlavní obsah

Nadalova bitva o finále French Open? Djokovičův osud je zpečetěn. Ve hře je však mnohem víc...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká se další obrovská bitva. V semifinále French Open změří síly antukový fenomén Rafael Nadal se světovou trojkou Alexanderem Zverevem. Po lítém mači ve čtvrtfinále, kdy Španěl zdolal Novaka Djokoviče 3:1 na sety, se grandslamová Paříž těší na další mimořádný zážitek. A půjde v něm o mnohem víc, než "jen" o postup do finále nejtěžšího turnaje světa...

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič gratuluje svému čtvrtfinálovému přemožiteli Rafaelu Nadalovi.

Článek

Předčasné finále. Tak byl nazýván čtvrtfinálový mač mezi úřadující světovou jedničkou Novakem Djokovičem a třináctinásobným pařížským šampionem Rafaelem Nadalem. Očekávání byla splněna bezezbytku. Vítězství ve více než čtyřhodinové bitvě nakonec v brzkých středečních ranních hodinách mohl slavit mallorský rodák.

"Dal jsem do toho všechno. Vím, že bych mohl hrát lépe. Ale jsem hrdý, jak jsem bojoval až do posledního míčku. Měl jsem šance. Nevyužil jsem je. To je celé. Rafa si postup zasloužil," zhodnotil duel současný tenisový král, který však může s jistotou počítat s tím, že nejpozději 13. června o svůj výsostný post přijde a spadne na třetí místo.

Otázkou zůstává, kdo ho na trůnu nahradí. Prestižní post zaujme buď Daniil Medveděv, který si podobný pocit před pár týdny již vychutnal, nebo premiérově Alexander Zverev. Oba dva již teď vědí, že za deset dní se před Djokoviče dostanou.

O tom, v jakém to bude pořadí, se rozhodne právě na probíhajícím French Open. Zverev se pocty tenisového krále dočká v případě, kdy celý turnaj vyhraje, zároveň by si tak připsal svůj první grandslamový titul kariéry. Jestli by Němec padl ve finále, posunul by se ze současného třetího místa na své životní druhé.

Možné body k 6.6. (na základě výsledků na French Open)
jméno4. koločtvrtfinálesemifinálefinálevítěz
Djokovič8770---
Medveděv8160---
Zverev--779582759075

V případě, že v semifinále s Nadalem ztratí, zůstane třetí. Ale jen do zmiňovaného data 13. června, kdy se budou odečítat body za loňský ročník French Open. Djokovič v každém případě přijde o 2000 bodů, které získal za triumf v roce 2021 a klesne na zmiňovanou bronzovou pozici.

Srbský tenista vládne tenisové planetě 372 týdnů, což je nejvíce ze všech hráčů v historii. Pokud Alexander Zverev antukový podnik ovládne, stane se v pořadí 28. světovou jedničkou.

Možné body k 13.6. (na základě výsledků na French Open)
jméno4. koločtvrtfinálesemifinálefinálevítěz
Djokovič6770---
Medveděv7800---
Zverev-707575558355

Na ještě větší pikantnosti dodává letošnímu ročníku i to, že v případě Nadalova čtrnáctého triumfu na Roland Garros rozšíří Španěl svou sbírku grandslamových titulů na dvaadvacet , Djokovič a Federer se drží na dvaceti.

Vzájemná bilance mezi Rafaelem Nadalem a Alexanderevem Zverevem mluví mírně ve prospěch Španěla, který vyhrál pět z osmi zápasů. Na antuce se oba borci potkali pětkrát, Zverev uspěl jednou. Devátou kapitolu vzájemných soubojů rozehrají oba tenisté dnes od 14:45.

Vyhraje Rafael Nadal letošní ročník French Open?
ano
85 %
ne
15 %
Celkem hlasovalo 2603 čtenářů.

Reklama

Související témata: