Hlavní obsah

Zklamání a nepříjemné překvapení. Světovou jedničku zaskočila slova od vedení French Open

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustila se do ožehavého tématu a pobouřené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Ředitelka French Open a bývalá světová jednička Amelie Mauresmová vysvětlila preferenci mužských zápasu v atraktivních nočních časech tím, že zkrátka mužské zápasy jsou momentálně mnohem atraktivnější než ty dámské. Její slova byla třeba pro světovou jedničku Igu Šwiatekovou nepříjemným překvapením.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková válí i na French Open.

Článek

„Je to pro mě dost zklamání a překvapení, protože sama hrála na okruhu WTA," divila se ve studiu Eurosport Šwiateková po čtvrtfinálové výhře. „Podle mě má ženský tenis spoustu výhod," obhajovala sebe a své kolegyně.

Z ženských dvouher byl do tzv. „night session" vybrán zatím jen jeden zápas. Nejprestižnější časy dosud okupují vesměs muži. Výhodou pro ženy alespoň je, že nemusí hrát zápasy, které se rozhodují až hluboko po půlnoci, jak tomu bylo třeba ve čtvrtfinálové bitvě Novaka Djokoviče s Rafaelem Nadalem.

„Z mého pohledu je pro každého hráče pohodlnější mít zápasy v normální časy. Na druhou stranu chci lidi bavit předvést svůj nejlepší tenis v každém zápase. A to, jestli je atraktivnější mužský, nebo ženský tenis, je věc osobního názoru," pokračovala světová jednička, která má za sebou šňůru 33. vítězných zápasů.

„Někteří říkají, že je ženský tenis nepředvídatelný a nekonzistentní. Na druhou stranu v tom může být i jeho krása, která přitáhne více lidí. Záleží na každém člověku, jak to vnímá," dodala.

Téma probrali ve studiu také komentátoři a bývalé hvězdy Mats Wilander a Tim Henman. Podle Wilandera při nasazování na noční časy může hrát také roli, že u ženských zápasů, vzhledem k tomu, že se hraje jen na dva vítězné sety a zápasy mohou skončit velmi rychle.

„Neleží to tedy tak, zda mužský, nebo ženský tenis. Ale rozdíl je v tom, zda se hraji na dva, nebo tři vítězné sety," upozorňoval Wilander.

„Samozřejmě, že chceme rovnoprávnost. Ale rozumím Amelii Mauresmové, že si vybírá ty nejatraktivnější zápasy, což mohou být ve většině případů ty mužské. To ale neplatí podle mě třeba u zápasů Šwiatekové," oponoval Švéd.

„Potřebujeme rovnováhu, rovné příležitosti, ale pak také přemýšlíte o tom, které zápasy si fanoušci a televizní trh žádají. Miluji noční utkání, mají skvělou atmosféru. Chápu, že generují zajímavé peníze. Ale momentálně se zdá, že to nefunguje ideálně," doplnil Henman.

Reklama