Hlavní obsah

Plíškovou jsem se snažila vykolejit. Fungovalo to perfektně, raduje se hráčka třetí stovky

Tenistka Leolie Jeanjeanová se domnívala, že při premiéře na Roland Garros prohraje v prvním kole ve dvou setech, ale místo brzkého konce je bývalý francouzský talent dnes už s univerzitním titulem ve třetím kole pařížského turnaje. Její šikovnou ruku poznala dnes česká hvězda Karolína Plíšková, kterou dokázala rozhodit pestrou hrou a jasně přehrát.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Leolia Jeanjeanová vrací úder v utkání proti Karolíně Plíškové.

Článek

"Věděla jsem, že se ji nepřetlačím silou, to by bylo nemožné, tak jsem se ji snažila vykolejit, což fungovalo perfektně. Měla jsem výhodu, že mě neznala," řekla po výhře nad Plíškovou dvakrát 6:2 až 227. hráčka světa, která dostala pro účast v hlavní soutěži divokou kartu.

"Neuvědomuju si, co se děje. Vím, že mi je šestadvacet a hraju první grandslam. Myslela jsem, že rychle vypadnu, a teď jsem porazila bývalou světovou jedničku," kroutila hlavou Jeanjeanová v rozhovoru na dvorci Simonne Mathieuové. Později mezi novináři dodala: "Překvapuje mě, jak krotím své emoce, od prvního dne jsem tady soustředěná, což je klíč k úspěchu."

Foto: Yves Herman, Reuters

Leolia Jeanjeanová slaví postup přes Karolínu Plíškovou v utkání 2. kola tenisového Roland Garros.

Jeanjeanová byla talent, od 12 let měla sponzorskou smlouvu i podporu francouzské federace. V patnácti letech si ale poranila koleno a dva roky nemohla hrát. O podporu přišla a rozhodla se pro studium. Z USA se vrátila s diplomem z financí z floridské Lynn University.

Během školy hrála univerzitní soutěže a po dokončení studia se rozhodla znovu zkusit oprášit tenisovou kariéru. "Když jsem byla jednou dobrá, tak proč ne znovu po deseti letech. Proto jsem do toho šla, chytla druhou šanci a zatím to docela funguje," řekla Jeanjeanová.

Přibrzdil ji koronavirus i nedostatek peněz. "Žila jsem z minima a z týdne na týden. Když jsem zahrála dobře, mohla jsem jet na další turnaj, v opačném případě ne." Nyní si výrazně pomůže, za třetí kolo Roland Garros vydělala 125 800 eur, přes tři miliony korun. "Život teď bude jednodušší, zaplatím trenéra a pojedu, kam budu potřebovat," doplnila Francouzka.

Reklama