Hlavní obsah

Muchová vydřela postup! Rána pro české deblové šampionky, končí i Vondroušová

Aktualizováno

Jen jeden úspěch zaznamenal český tenis ve středečním programu dvouher grandslamového Roland Garros v Paříži. Karolína Muchová v bezmála dvouhodinové bitvě vyřadila Nadiu Podoroskou z Argentiny po setech 6:3, 0:6 a 6:3. To Markéta Vondroušová do třetího kola neprošla. Na kurtu Suzanne Lenglenové podlehla turnajové devítce Darje Kasatkinové z Ruska 3:6 a 4:6. Největší překvapení se zrodilo na účet Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové ve čtyřhře. Nasazené jedničky vypadly hned v 1. kole poté, co podlehly norsko-japonské dvojicí Ulrikke Eikeriová, Eri Hozumiová 6:3, 2:6, 2:6. Na grandslamech elitní český pár prohrál po 24 zápasech a přišel o šanci získat na "turnajích velké čtyřky" osmý titul.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Karolína Muchová postoupila na French Open do 3. kola.

Článek

Šestadvacetiletá Muchová navázala na výhru nad světovou osmičkou Řekyní Marií Sakkariovou. Proti 103. hráčce světa zahrála 33 vítězných míčů, Podoroská jich měla o 20 méně. Česká teniska se v Paříži dostala do 3. kola potřetí za sebou, což je zároveň jejím maximem. Její další soupeřkou bude Rumunka a turnajová sedmadvacítka Irina-Camelia Beguová. Muchová s ní dvakrát prohrála, naposledy letos v Madridu.

Olomoucká rodačka vstoupila do utkání ztraceným servisem, vzápětí ale získala čtyři gamy v řadě a získala první set za 42 minut. Druhá sada Muchové nevyšla, udělala 16 nevynucených chyb a poprvé na grandslamech dostala kanára. Rozhodnutí přišlo v závěru třetího setu, kdy Muchová prolomila od stavu 3:3 dvakrát soupeřce servis a využila druhý mečbol.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Karolína Muchová v souboji na Roland Garros

"Ve třetím setu jsem musela trochu přidat a povedlo se mi vrátit k tomu, co jsem hrála v prvním setu. Byla jsem agresivnější a víc si chodila do lajn. Poté, co se mi podařilo ji brejknout, zlomilo se to. Možná i v ní. Když jsem to potvrdila servisovým gamem, už jsem to dohrála," doplnila Muchová.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Markéta Vondroušová v akci na French Open

Třiadvacetiletá Vondroušová nenavázala na úvodní triumf nad Američankou Alycii Parksovou. V duelu s loňskou semifinalistkou Roland Garros udělala 35 nevynucených chyb a ztratila jej za hodinu 44 minut. Loni ve Francii kvůli zraněnému zápěstí nestartovala. "Možná kdybych hrála s někým jiným, třeba by to vyšlo. Nejsem ale nasazená, takže musím čekat i takovýto los. Jsem ráda, že jsem uhrála kolo a i tento zápas byl dobrý. Nebudu se z toho hroutit a odnesu si dobré věci. Darja je na antuce jedna z nejlepších a není náhoda, že tu loni hrála semifinále," řekla novinářům Vondroušová.

Rodačka ze Sokolova prohrála s Kasatkinovou třetí z pěti vzájemných zápasů. V úvodu prvního setu získala sice brejk, jenže ho nepotvrdila a v osmé hře ztratila servis ještě jednou. Ve druhém setu Vondroušová srovnala z 0:2, Kasatkinová se ale například na 2:3 blýskla tweenerem, tedy úderem mezi nohama. "Bylo vidět celý zápas, že si dost věří. A tohle tomu nasadilo korunu. Pak mi ještě zabila další míč a šlo se. Myslím, že to bude úder dnešního dne," uvedla Vondroušová.

Za stavu 4:3 Češka nevyužila dva brejkboly a Kasatkinová získala zbývající tři ve svůj prospěch. Vondroušová využila jen dva z 12 brejkbolů.

Sedmadvacetileté Češky Krejčíková se Siniakovou nenavázaly na triumf z lednového Australian Open. V utkání se dopustily 44 nevynucených chyb, soupeřky jich zahrály 19. V Paříži Krejčíková se Siniakovou získaly trofej v letech 2018 a 2021. Loni nestartovaly kvůli pozitivnímu testu Krejčíkové na koronavirus.

Olympijským vítězkám z Tokia se nepodařilo ve francouzské metropoli zapomenout na neúspěchy z dvouher. Krejčíková vypadla v úterním utkání 1. kola s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, po zranění zápěstí se vracející Siniaková nestačila při vstupu do turnaje na Američanku Payton Stearnsovou.

České tenistky vstoupily do utkání lépe a díky dvěma brejkům získaly první set za 34 minut. Ve druhé sadě ale nabraly ztrátu 0:3 a soupeřky srovnaly. Siniaková si v závěru nechala ošetřit pravou nohu. Ve třetím setu přišly Češky dvakrát o servis a nevybojovaly ani jeden brejk. V závěru odvrátily dva mečboly, ale při třetím Siniaková poslala míč do autu.

French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):
Dvouhra žen - 2. kolo:
MUCHOVÁ (ČR) - Podoroská (Arg.) 6:3, 0:6, 6:3
VONDROUŠOVÁ (ČR) - Kasatkinová (9-Rus.) 3:6, 4:6
Čtyřhra - 1. kolo:
BOUZKOVÁ, Sorribesová (ČR/Šp.) - Kuliková, Changová (USA) 3:6, 6:4, 6:2
NOSKOVÁ, Chromačevová (ČR/Rus.) - Panovová, Sizikovová (Rus.) 6:4, 6:4
Eikeriová, Hozumiová (Nor./Jap.) - KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (1-ČR) 3:6, 6:2, 6:2.
Výsledky ostatních středečních zápasů na French Open najdete ZDE.

Reklama