Hlavní obsah

GLOSA: Hradby zase odolaly. Češky doplácejí na formát i vyčerpání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomíná to středověké obléhání hradu. Natěšení dobyvatelé, ze kterých jde už z dálky strach, ztékají hradby, jejich výpad ale nemá potřebnou sílu a je na poslední chvíli odražen. A tak sbalí své ležení a rozladěně odtáhnou. Aby to za rok zkusili znovu. Jenže se stejným výsledkem.

Foto: Marcelo Del Pozo, Sport.cz

Česká tenistka Markéta Vondroušová.

Článek

Letošní avizovaný český útok na trofej v Billie Jean King Cupu v Seville také ztroskotal. Stejně jako loni v Glasgowě, stejně jako v roce 2021 v Praze. Finálový turnaj 12 týmů opět nepustil tým kapitána Petra Pály do finále. Tenisová velmoc, která v letech 2011-18 vyhrála Fed Cup šestkrát, se v novém formátu necítí zdaleka tak komfortně.

Dlouholetý kápo má pravdu, že předchozí systém se čtyřmi singly a závěrečným deblem byl pro Češky mnohem výhodnější. Hráčkám, které velké triumfy pamatují, chybí i narvané tribuny a neúnavné povzbuzování domácích fanoušků. Hlavně kvůli tomu přece Fed Cup hrály, proto se na něj vždycky tak těšily.

Ačkoli už se Pála neopírá o výkony Petry Kvitové, Lucie Šafářové, Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové, přivezl i tentokrát do Španělska to nejlepší, co mohl a strašně si přál, aby euforické pocity zažila také nová generace. I při vynucené absenci členky top 10 Karolíny Muchové byla žebříčkově nejhůř postavená hráčka z českého výběru (Linda Nosková) na 41. místě světa!

Vyrovnanost kádru ovšem přináší i složitá rozhodnutí, koho poslat v dané chvíli na kurt. Pálovi však v tomto ohledu těžko něco vyčítat. V pečlivě zvažované nominaci na jednotlivé zápasy nemohl udělat něco výrazně jinak.

„V tomhle formátu se ale může stát, že nás porazí jedna hráčka,“ zmínil kapitán. A přesně to se stalo. Zatímco Američance Danielle Collinsové po výhře nad Kateřinou Siniakovou došly v rozhodující čtyřhře ve skupině síly, kanadská ‚tryskomyš‘ Leylah Fernandezová byla po zdolání Markéty Vondroušové klíčovou silou i v deblu, kde zámořské tenistky zlomily unavenější český pár.

České tenistky v semifinále Poháru Billie Jean Kingové proti Kanadě neuspělyVideo: sntv

A to je výtka, která míří spíš na šéfy rozhádaných organizací ITF a WTA. Stále nejsou schopni sladit kalendář, aby nebyl program závěru sezony pro tenistky, co startují na Turnaji mistryň i na finále BJK Cupu, tak vražedný.

Smutek v české šatně se v případě Vondroušové, Krejčíkové a Siniakové mísil i s absolutním vyčerpáním. V olympijském roce 2024 se na přívětivější program sázet nedá, jedno je přesto jisté: dobýt konečně finálové hradby v BJK Cupu bude Pálovy tenistky extrémně lákat i v příští sezoně.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová