Hlavní obsah

GLOSA: Jen výpadek, nebo začátek konce? Utrápený výkon Kvitové je velkou výstrahou

Už minulá sezona v podání Petry Kvitové budila rozpaky. Těžký rok poznamenaný pandemií koronaviru české hvězdě nesedl. O to větší naděje se upínaly do sezony nové. Ta však pro ni začala tím nejhorším možným způsobem, totiž porážkou v prvním kole turnaje v Adelaide s 263. hráčkou světa Australankou Priscillou Honovou. Šlo jen o výpadek kvůli nerozehranosti na začátku sezony, nebo se kariéra české šampionky blíží k nezadržitelnému konci?

Petra Kvitová svůj úvodní zápas sezony nezvládla

Článek

Je a navždy zůstane jednou z největších postav nejen českého tenisu. Dvakrát Petra Kvitová vyhrála nejslavnější turnaj světa Wimbledon, šestkrát pomohla českému týmu na vrchol ve Fed Cupu, na žebříčku se dostala na druhé místo světa. Svou vůlí vrátit se na kurty poté, co byla během napadení v roce 2016 vážně pořezána na ruce, inspirovala celý tenisový svět.

Ani jednatřicetiletá česká bojovnice však nedokáže zastavit čas. Ano, pravdu mají ti, co budou argumentovat faktem, že Serena Williamsová získala po svých 31. narozeninách neuvěřitelných osm grandslamových titulů. Legendární Američanka je však jen jedna.

A čísla Petry Kvitové mluví jasnou řečí. Každým rokem je pro svěřenkyni Jiřího Vaňka těžší držet krok se světovou elitou. Zatímco v roce 2018 vyhrála pět turnajů, o rok později již jen dva, v sezoně 2020 pak žádný. A loni si připsala "pouze" triumf na turnaji v Dauhá. A grandslamy? Maximem roku 2021 byla druhá kola na Australian Open a Roland Garros.

Na elitu Kvitová nestačí

A co je horší. Bilance Petry Kvitové v loňském roce s hráčkami z elitní desítky činila jedinou výhru oproti devíti porážkám. Poprvé od roku 2010 ukončila sezonu mimo nejlepších patnáct hráček světa. Na okruhu je před českou bojovnicí starší tenistkou jen Němka Angelique Kerberová, která je šestnáctá, tedy o jediné místo před českou šampionkou.

„Pořád mám v sobě touhu a chuť. Udělám maximum, abych byla připravená na příští rok," prohlásila před startem letošní sezony Kvitová. Pro fanoušky skvělá zpráva i přesto, že české hvězdě úvodní zápas nevyšel.

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová v zápase prvního kola na turnaji v Adelaide

Mnohem horším faktem je, jakým způsobem k tomu došlo. Kvitová podlehla domácí tenisce a 263. hráčce světa Priscille Honové po výkonu plném nevynucených chyb a i první set, který získala, byl s velkou dávkou štěstí. Chybující Češka na nadšeně hrající soupeřku neměla, v závěrečném setu byla jen stínem bojovnice, která nic nezdává. S hráčkou z třetí stovky tak prohrála Kvitové teprve potřetí, ovšem podruhé za necelý rok.

„Cíl je třetí grandslamový titul, čemuž musí nějakou dobu podřídit. Ale nemusí to být běh na dlouhou trať, Pokud se situace ohledně koronaviru v příští sezoně zlepší, mohl by to být rok Petry Kvitové," prohlásil před nedávnem Jan Kukal.

Predikce tenisové legendy se bohužel zdá hodně nereálná...

Pavel Novotný

Pavel Novotný pracuje přes dvanáct let jako sportovní novinář. Přes deset let působil v deníku Sport, externě spolupracoval s deníkem Metro. Od roku 2018 píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Specializuje se na český i zahraniční tenis.

Dokáže se Petra Kvitová vrátit do elitní desítky světového žebříčku?
ano
24,3 %
ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 2652 čtenářů.

Reklama

Související témata: