Hlavní obsah

Gratuloval Djokovičovi, zaplatil týmovou večeři. Nováček Menšík poznává daviscupový svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně od loňského finále juniorky na Australian Open, které Jakub Menšík dohrával v křečích, se ví, že Česko má do budoucna velkou tenisovou naději. Sedmnáctiletý hráč je teď premiérově součástí výběru Jaroslava Navrátila před daviscupovou kvalifikací v Portugalsku. A k tomu patří i nováčkovské rituály, jako je úhrada týmové večeře.

Foto: Lebeda Pavel, ČTK

Český tenista Jakub Menšík v průběhu tréninku před zápasem Davis Cupu proti Portugalsku.

Článek

„Dopadl jsem nejlíp, jak jsem mohl," líčil Menšík, který za účet 14 členů výpravy platil 470 euro.

„Byli jsme v italské restauraci, a nejvíc toho využil Tomáš Macháč, který se rozšoupl. Dal si dva předkrmy, carpaccio a caprese, polévku, půlku pizzy, lasagne a zakončil to tiramisu," usmíval se nový člen českého týmu.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Český tenista Jakub Menšík.

Indicie, že by měl do Portugalska odletět, dostal od spoluhráče Víta Kopřivy. A týden na to se ozval i sám kapitán.

„Je to pro mě velká čest," řekl Menšík, který je ročník 2005. České daviscupové triumfy z let 2012 a 2013 vnímal jako malý kluk. „Dokonce jsem byl na zápasech v Ostravě a v Praze, když hrávali Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Hrát Davis Cup byl a je jedním z mých snů."

Původně sice Menšík na únor plánoval dovolenou, ale změna programu byla příjemná. Sám teď na vlastní kůži zakouší, proč se čeští tenisté na daviscupový týden vždycky tak těší.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Sedmnáctiletý tenista Jakub Menšík si užívá premiérovou účast v Davis Cupu.

„Už jsem v týmových soutěžích zažil dost, ať v extralize, nebo v dorostenecké reprezentaci. Ale tady je tým hodně rozsáhlý, máme tady všechno a můžu se cítit komfortně," kvitoval benjamínek, který už ale získává ostruhy na seniorských turnajích. V lednu hrál na třech akcích v Thajsku a v žebříčku ATP mu teď patří 396. místo.

Že to ale není ledajaký hráč, poznal i nejlepší tenista světa Novak Djokovič, který Menšíka pozval ke společným tréninkům do Bělehradu. Česká naděje gratulovala srbskému velikánovi i po jeho triumfu na Australian Open.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JSME ČESKÝ TENIS 🇨🇿 (@jsmeceskytenis)

„22 grandslamů se nepovede jen tak někomu. V kontaktu jsme, napíšeme si tak jednou za půl měsíce. Pro mě je to idol od mládí. Motivuje mě každý jeho turnaj. I to, jak se umí poučit z prohry."

Teď Menšík zažívá kousek od Porta situace, které se mu v budoucnu můžou hodit. „Beru to jako sbírání zkušeností, abych mohl nastoupit, až budu starší a budu mít nějakou úroveň. Za poslední roky ale máme mladých hráčů docela dost. Jsem rád, že jsem tu s nimi. Věřím, že budoucnost českého tenisu někam vede."

Reklama

Související témata: