Hlavní obsah

Guadalajara bývala symbolem zmaru. Tenistky to můžou změnit

Guadalajara/Praha

Do Guadalajary odjížděli s velkými plány a ambicemi. Ve skupině ale prohráli všechny tři zápasy a doma je přivítala nemilosrdná kritika. Na dlouhou dobu se tak druhé největší mexické město stalo u nás symbolem neúspěchu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Barbora Krejčíková při BJK Cupu v Praze.

Článek

Tohle není tenisové proroctví, ale připomínka mistrovství světa ve fotbale v roce 1970, kde československý tým nehezky pohořel. Po jednapadesáti letech má trio českých hráček na Turnaji mistryň příležitost tuto nálepku konečně odtrhnout.

„Hlási sa Mexiko, Guadalajara," vítal diváky u televizních přenosů z fotbalového šampionátu rozšafný komentátor Karol Polák. Jenže rozklížené mužstvo bez kondice prohrálo na stadionu Jalisco s Pelého Brazílií 1:4, uvadlo s Rumuny (1:2) a na závěr i s Anglií (0:1).

Všechny zápasy nabídnou stanice O2 TV Sport a O2 TV Tenis v přímých přenosech, a to jak utkání ve dvouhrách, tak i ve čtyřhře. Fanoušci se mohou těšit na české tenistky, představí se ambasadorka O2 TV Karolína Plíšková i Barbora Krejčíková, která navíc bude bojovat ve čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové. Turnaj mistryň bude komentovat na O2 TV Sport a O2 TV Tenis Libor Basík, Martin Štefl a Klára Janáčková. „Naše přenosy začínají vždy v devět hodin večer zápasem singlu a na něj naváže debl. Druhý slot startuje zhruba o půl třetí ráno. Cítím velkou šanci ve čtyřhře i ve dvouhře. Věřím, že se Češky dostanou do semifinále a třeba jedna z našich holek dojde až na vrchol," přeje si Klára Janáčková, komentátorka stanice O2 TV Sport.

Barbora Krejčíková s Karolínou Plíškovou mají na rozdíl od fotbalistů výhodu v tom, že jedna z nich má díky vzájemnému zápasu ve skupině aspoň výhru jistou. Více se před dnešním startem věří wimbledonské finalistce Plíškové, která se už aklimatizovala ve specifickém prostředí s nadmořskou výškou přes 1500 metrů nad mořem.

Šampionka z Roland Garros Krejčíková, která bude hrát i čtyřhru po boku Kateřiny Siniakové, letěla do Mexika až po vyřazení z pražského Billie Jean King Cupu, v němž prohrála oba své zápasy s Němkou Kerberovou a Švýcarkou Bencicovou.

„Bára měla smůlu v tom, že chytla dvě nejlepší hráčky, co do Prahy přijely," zastával se týmové jedničky český kapitán Petr Pála.

Sázkaři věří vítězce z Ostravy

V Guadalajaře ale bude konkurence ještě mnohem ostřejší. Za největší favoritku je před začátkem programu považována ztepilá běloruská ranařka Aryna Sabalenková. Sázkaři pak vidí ‚černého koně' v Estonce Anett Kontaveitové, první soupeřce Krejčíkové na turnaji.

Vítězka zářijového turnaje WTA v Ostravě se po odstoupení světové jedničky Ashleigh Bartyové dostala na Masters na poslední chvíli. Rodačka z Tallinu vyhrála v Moskvě i v Kluži a do Mexika tak přiletěla se šňůrou deseti výher v řadě.

„Ani po výhře v Moskvě jsem si nepřipouštěla, že bych mohla na Turnaj mistryň postoupit. Připadala jsem si vyčerpaná a přede mnou bylo pět zápasů, které jsem musela vyhrát," líčila Kontaveitová.

Ať už al vyhraje kterákoli z osmi elitních tenistek sezony, bude to pro ni každopádně premiéra. Ostatně od roku 2015 má Turnaj mistryň pokaždé novou vítězku. Po deseti letech od velkého triumfu Petry Kvitové v Istanbulu možná už zase dozrál čas na českou šampionku dvouhry. Guadalajara si určitě zaslouží veselejší vzpomínky než ty na rok 1970.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík