Hlavní obsah

I bývalí hráči z Top 10 čekají Lehečku mezi elitou, říká šéftrenér tenisového svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srovnání s tenistkami k nim v posledních letech nebylo příliš milosrdné. Poslední měsíce a týdny ovšem dost jasně naznačily, že i mezi muži je zaděláno na mnohem lepší časy. Úspěch Jiřího Lehečky na Australian Open, postup z baráže do finálového turnaje Davis Cupu, ale i skvělý zápas, který Tomáš Macháč odehrál v Dubaji se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Šéftrenér Českého tenisového svazu Jan Stočes to nepovažuje za náhodu.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Jiří Lehečka při střetnutí s Alexanderem Zverevem z Německa.

Článek

Čím to podle vás je, že se mužský tenis v Česku zase zvedá?

Myslím si, že nová generace kluků je fantastická. Velkou roli v tom hrálo i to covidové léto, kdy tenisový svaz udělal velký kus práce. Tady u nás se vlastně po covidu rozjížděl světový tenis. Začali jsme taky pořádat soustředění reprezentace pro tu mladší generaci, kde byli Jirka Lehečka, Tomáš Macháč, Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina, Víťa Kopřiva... Společně se potkávali a trénovali. To ten mladý tým neuvěřitelně nakoplo.

Největší průlom se podařil Lehečkovi, v čem je jeho kouzlo?

Jirka je neuvěřitelný profesionál. Měl jsem možnost ho nedávno sledovat přímo na turnaji v Dauhá, a je na něm znát, že má nejvyšší cíle i jasnou strukturu. Má opravdu dlouhodobou vizi vyhrávat. Také má u sebe top trenéry. Ať je to Michal Navrátil, tak jeho kondiční kouč a fyzioterapeut. Ale pozor, skvělou práci odvádí také trenér Daniel Vacek s Tomášem Macháčem. S Jirkou a Michalem jsme v Kataru mluvili i o vizi mladého daviscupového týmu. Kluci i na této týmové úrovni chtějí něco dokázat.

Je Lehečka podle vás budoucím hráčem top 10?

Klidně může být, to se uvidí, ale nechci na něj vytvářet tlak. Samozřejmě je zásadní, aby byl zdravý, protože on je pracovitý a má tah na bránu. Nedávno mi říkal Španěl Roberto Bautista Agut (bývalý 9. hráč světa), že podle něj je Jirka hráčem, který bude v top 10. Takže i tihle borci, kteří vědí, co všechno je potřeba udělat, vidí Lehečku mezi elitou. On to má v hlavě srovnané a bere to postupně. Důležité bude zabydlet se ve světové třicítce, to bude další krok. Tam už je to fofr, když hrajete největší turnaje jen s těmi nejlepšími.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Jiří Lehečka v Dubaji při střetnutí s Alexanderem Zverevem z Německa.

Co jako dlouholetý trenér říkáte na Lehečkův nebojácný herní styl, kde nechybí odvaha útočit?

Víte, já jsem nadšený z toho, jak je Michal Navrátil otevřený různým názorům a klidně si nechá poradit. Před dvěma a půl lety jsme měli soustředění v Říčanech, a tam se mluvilo o tom, že Jirka bude muset vylepšit voleje a přechod na síť. A za to jim musím složit obrovský kompliment, jak na tom zapracovali. Já osobně jsem měl tenhle útočný styl nejradši. Na té nejvyšší úrovni musíte ty hráče porazit, oni se sami neporazí. Čím víc zbraní máte, tím lépe. Jirka má voleje výborné už teď, ale může je mít ještě lepší.

Lehečka je často přirovnáván k Tomáši Berdychovi. Taky mezi nimi vidíte paralely?

Samozřejmě. Když se podíváte na rychlost hry, nebo fyzický fond, v tom jsou si podobní. Jirku také trénuje syn Jardy Navrátila, který Tomáše vedl. Michal požádal Tomáše o konzultace a společně se potkali v Dubaji. To je podle mě důležité.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Tomáš Macháč po zápase s Novakem Djokovičem

V minulosti se hodně mluvilo o tom, že čeští tenisté dozrávají v pozdějších letech, proč?

Nejsme jako ti Španělé na sluníčku, co mají vousy v osmnácti. Jirka je cílevědomý a sebevědomý, ale obecně naši kluci potřebují čas, aby zjistili, že na to opravdu mají. Nemáme americkou mentalitu, že jsme hned mistři světa. Potřebujeme se k tomu dopracovat.

Neštvalo vás, to, když se po konci kariér Berdycha se Štěpánkem říkalo, jak je v českém mužském tenise pusto a prázdno?

Jsem ve funkci státního trenéra třetím rokem a na začátku mě to štvalo opravdu hodně. Dali jsme si za cíl mít dva až tři kluky ve stovce. Myslím si, že brzy se tam posune i Tomáš Macháč. Všichni jsme v zápase s Djokovičem viděli, že je to fantastický tenista. Dobře nakročeno má i Svrčina, Forejtek měl bohužel zdravotní problémy. Ale pak je tu i sedmnáctiletý Jakub Menšík, velký talent, který má na naše poměry atypickou mentalitu.

V českém prostředí bylo časté, že si konkurovaly a vzájemně se ovlivňovaly dvojice hráčů - Korda s Nováčkem, Novák a Ulihrach, Berdych se Štěpánkem. Je to důležitý faktor?

Stoprocentně. Zdravá motivace je velice důležitá. Když uděláme soustředění a objeví se tam Lehečka s Macháčem, tak to táhne nahoru další hráče. Měl jsem obrovskou radost na Davis Cupu, když jsme byli na hráčské večeři a mluvil jsem s kluky, tak z nich člověk cítil, jak jim o něco jde. Strašně moc si pomáhají, dokážou spolu trávit čas, vyměnit si informace. To je extrémně pozitivní.

Reklama

Související témata:
  3 : 1 Kosťuková - Vondroušová 3 : 1 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články