Hlavní obsah

Italská divočina na Australian Open! Mezi běsnící tenisty musel naběhnout rozhodčí

Na zápas druhého kola Australian Open mezi Fabiem Fogninim a jeho krajanem Salvatorem Carusem se bude dlouho vzpomínat. A zdaleka nejen proto, že italské derby skončilo v obrovském dramatu pátého setu výhrou favorizovaného Fogniniho, ale především hodně divokým výstupem, kteří oba borci po mečbolu předvedli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italové Fognini a Caruso se hádali po maratónské bitvěVideo: sntv

 
Článek

Favorit byl jasný. Fabio Fognini měl z pozice 17. hráče světa svého krajana Salvatoreho Carusa (78. na ATP) porazit a zajistit si tak účast ve 3. kole. To se nakonec také stalo, ovšem po dramatu, kterých novodobá historie Australian Open zase tolik nepamatuje.

Fognini duel vyhrál po setech 4:6, 6:2, 2:6, 6:3 a 7:6, v super tie breaku pak 14:12. Celé utkání trvalo téměř čtyři hodiny. I po vyčerpávající řeži však našli oba borci dost sil, aby se do sebe po "italsku" pustili.

Dost možná pod faktem, že jeho sok kladl navzdory očekávání tuhý odpor, vzal mu spoustu sil a zdržel ho na kurtu téměř čtyři hodiny, měl hlavní slovo 33letý rodák ze San Rema Fognini. Důvod? Připadalo mu, že jeho o pět let mladší krajan měl v zápase až příliš mnoho štěstí. Fogninimu se v průběhu duelu nezdálo hned několik míčů jeho soupeře, které však moderní technika, jenž v Melbourne nahradila čárové rozhodčí i "jestřábí oko", uznala za dobré.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Italské derby mezi Fogninim a Carusem mělo zajímavou dohru

Zvlášť pak Fogniniho rozpálil míč v závěrečném super tie breaku, ve kterém prohrával už 1:5. Horkokrevný manžel grandslamové šampionky Flavie Pennettaové se dokonce dožadoval kontroly u "jestřábího oka", které se však na dvorcích v Melbourne už nevyskytuje.

Vše zachránil rozhodčí

A i když závěrečné drama zkrácené hry vyhrál 14:12, do svého poraženého soka se v jejich mateřštině pustil i u sítě, když ho obvinil z nehorázné kliky, kterou dle jeho názoru Caruso měl.

Přepis debaty obou hráčů
Fognini: Měl jsi fakt "zku****ý štěstí. Měl by ses mi omluvil. Nic jsem proti tobě neměl až dodnes."
Caruso: O čem to mluvíš?
Fognini: Vyhrál jsi čtyři body jenom díky úplný náhodě.
Caruso: O čem to mluvíš?
Fognini: Prostě ti říkám, že jsi měl jen kliku, to nemůžu?
Caruso: Za celý zápas jsem ti neřekl ani slovo.
Fognini: Sám jsi si o to řekl.
Caruso: Neodvážil jsem se ti říct za celý zápas ani slovo, tak už dost!
Fognini: To ti nemůžu říct, že jsi klikař? Co máš za problém?
Caruso: Dělej si, co chceš.
Fognini: O co ti jde? Řekl jsem ti, že jsi měl jen kliku. Je to snad špatně? Nemám pravdu? Neútoč na mě!
Caruso: Nikdo na tebe neútočí. Jen ti říkám, že tohle není od tebe zrovna ideální chování. Neřekl jsem ti ani slovo. Tohle bych od tebe fakt nečekal.
Fognini: Co jsi nečekal? Jen ti říkám, že jsi měl štěstí. Co jsem udělal?
Caruso: Tohle nemá cenu.
Fognini: Co je za problém?

Ostrá hádka pokračovala i u laviček a až když hrozilo, že slovní napadání by mohlo nabýt i fyzických rozměrů, vstoupil mezi oba borce rozhodčí, kterému se přeci jen podařilo situaci uklidnit.

Jestli Fogninimu zbyly po těžkém mači a hádce s krajanem ještě nějaké síly, ukáže jeho duel ve třetím kole, kde ho čeká domácí hvězda Alex De Minaur.

Reklama

Související témata: