Hlavní obsah

Jak z partesu. Lehečka zdeptal nasazeného soupeře, příště už bude favoritem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán se daří. Žebříčkově nejlepší český tenista Jiří Lehečka (71.) začal v Melbourne vylepšovat svou grandslamovou bilanci v hlavních soutěžích. Premiérovou výhru si na Australian Open připsal proti 21. nasazenému Bornovi Čoričovi, loňskému vítězi Masters v Cincinnati.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Český tenista Jiří Lehečka na archivním snímku.

Článek

„Je ale trochu nevyrovnaný. Měl i zdravotní problémy," tvrdil o chorvatském soupeři expert Sport.cz Jan Kukal a tušil Lehečkovu šanci. Výsledkově tak jednoznačnou záležitost však asi nečekal ani český aktér. Třikrát 6:3, za dvě hodiny 13 minut bylo na kurtu číslo 7 hotovo.

Minulou sezonu bral Lehečka ještě jako seznamovací. Na všech čtyřech grandslamech prohrál hned v prvním kole se zkušenějšími protivníky. V Austrálii s Bulharem Dimitrovem, v Paříži s Belgičanem Goffinem, ve Wimbledonu ho přetlačil Srb Krajinovič a na US Open Chilan Garín.

„Na betonu jsem měl pár světlých momentů, ale čekal jsem víc i od halové sezony. Bylo tam pár špatných rozhodnutí, co se výběru turnajů týče, ale tento rok je hlavně o zkušenostech, o tom získat co nejvíc nových informací, poučit se a příští sezonu hrát zase líp," tvrdil Lehečka, který se přesto kvalifikoval na Turnaj mistrů do 21 let v Miláně. V něm se probil až do finále. A úspěšné souboje s elitními vrstevníky mu dodaly energii.

„Týden na ‚Next Gen' mě dostal do herního vyladění. Tenisově se cítím opravdu dobře, hlavně na tvrdém povrchu, kde jsem teď odehrál dobré zápasy," líčil v rozhovoru pro Sport.cz.

Měl na mysli zejména výhru nad Němcem Alexandrem Zverevem v rámci United Cupu i naprosto vyrovnaný třísetový duel s Britem Cameronem Norriem v Aucklandu. Poslední přípravu s koučem Michalem Navrátilem v Melbourne dolaďoval i sparingy s Američanem Tommym Paulem a Rusem Karenem Chačanovem.

A pak už přišel čas to rozbalit.

V prvním gamu Lehečka zkušeně odvrátil Čoričovi hned čtyři brejkboly, vzápětí vzal Chorvatovi podání a taktovku si nenechal vyrazit z ruky po celý zbytek zápasu. Vítěz zahrál sedm es i 35 vítězných úderů. Chytře se tlačil soupeři do forhendu a celkový poměr míčů byl 98:69. Tady nebylo o čem, i když Čorič měl v hledišti mnohem víc fanoušků.

Ve druhém kole proti americkému držiteli divoké karty Christopheru Eubanksovi (116. na světě) už bude Lehečka favoritem. S formou, kterou předvádí v Austrálii, se ani není čemu divit.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík