Hlavní obsah

Kanada jde nahoru. Češky ale hodlají zámořský průlom zarazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2019 přijely Kanaďanky na fedcupovou baráž do Prostějova, dostaly od českých tenistek 4:0, nevyhrály ani set a zase se zabalily a odporoučely. Čtyři roky jsou ale dlouhá doba, soupeřky se výkonnostně posunuly a tři pamětnice tripu na Moravu to budou chtít ukázat v dnešním semifinále Billie Jean King Cupu (od 16 hodin) proti výběru kapitána Petra Pály.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Billie Jean King Cup Finals Tennis - Billie Jean King Cup Finals - Estadio de La Cartuja, Seville, Spain - November 10, 2023 Czech Republic's Marketa Vondrousova with team captain Petr Pala during her singles match against Sofia Kenin of the U.S. REUTERS/Marcelo Del Pozo

Článek

Sevilla (od našeho zpravodaje) - Rebecca Marinová i Leylah Fernandezová neměly v Česku proti Markétě Vondroušové a Karolíně Muchové šanci, o čestný bod se při rozlučce Lucie Šafářové v deblu nezasloužila ani Gabriela Dabrowská. V Seville je ale s kapitánkou Heidi El Tabakhovou mnohem vyzrálejší tým.

Fernandezová hrála už před dvěma lety finále US Open ve dvouhře, Dabrowská si letos z New Yorku dokonce odvezla titul ve čtyřhře a k tomu nastupuje v kanadském deblu společně s wimbledonskou finalistkou 2014 Eugenií Bouchardovou. Výsledky 3:0 proti Španělsku i Polsku ve finálové skupině BJKC už nevypadají zdaleka tak překvapivě.

„Bude to další těžký den a my chceme udělat všechno pro to, abychom byli ve finále a znovu si zahráli o titul. Motivace tam je a holkám nemusím nic říkat. Musíme jen dělat správná rozhodnutí, která nám dají největší šanci porazit Kanadu,“ mínil Pála, jehož klíčovým rozhodnutím bude výběr druhé hráčky, která by měla uhrát povinný bod proti kanadské dvojce. Tou byla v Seville zatím tenistka ze třetí stovky žebříčku WTA Marina Stakusicová.

„Je jedno, kdo tam stojí, budou to další těžké zápasy,“ tvrdila Kateřina Siniaková po postupovém deblu s USA. „Holky mají dvouhry dobré, i dobrý deblový tým. Ale my jsme také silné. Věřím, že to zase kapitán poskládá dobře, abychom ty dva body uhrály,“ řekla Barbora Krejčíková.

Že po pátečním školení nebohé Sofie Keninové (6:1, 6:1) nastoupí jako jednička opět wimbledonská vítězka Vondroušová, je celkem jasné. A proti Fernandezové (35. na světě) to může být zápas víkendu. V Prostějově vyhrála jejich jediný vzájemný souboj Češka celkem snadno 6:4, 6:1. Kanadská star má ale také čerstvé zkušenosti ze zápasů se Siniakovou, kterou porazila v hongkongském finále a prohrála s ní v Nan-čchangu.

„Oba zápasy jsem viděl, bylo to strašné maso. Leylah se skvěle hýbe, snaží se hrát rychle u lajny, je to navíc levačka,“ popisoval Pála. „S Maky to bude asi jiné. Obě velmi dobře běhají. Budou tam kraťasy. Pokud je ale Maky ready a myslím, že je, tak musí v sobotu hrát. Hlavně ji chceme dát trochu klidu, aby šla na kurt za stavu 1:0 pro nás,“ zmínil kapitán.

Nové modely tenisových týmových soutěží však Kanadě vyloženě svědčí. Tenisté byli v roce 2019 ve finále Davis Cupu a loni ho dokonce vyhráli. A teď je tu průlom i na ženské frontě.

„Být v semifinále BJK Cupu znamená, že Kanada jde nahoru a produkuje spoustu skvělých tenistek,“ tvrdí Fernandezová. Odpolední zápas je ale příležitostí ukázat, že Češky mají výborných hráček víc.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová