Hlavní obsah

Kožušník slibuje českému tenisu 250 miliónů, vyřešil by i poblémy s míčky

Jirka G. NovákSport.cz

Především výrazné navýšení rozpočtu slibuje při svém zvolení do čela Českého tenisového svazu (ČTS) Edvard Kožušník, jediný protikandidát dosavadního prezidenta Ivo Kaderky. Poslanec Evropského parlamentu a šéf Asociace plážového tenisu ČR Kožušník vyrazil do boje o post prezidenta ČTS s heslem "Český tenis si zaslouží změnu." Zda se mu to podaří, bude jasné po páteční valné hromadě v Prostějově.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK/AP

Europoslanec a kandidát na prezidenta Českého tenisového svazu Edvard Kožušník.

Článek

Devětatřicetiletý Kožušník je před volbou optimistou, ačkoliv sedm z osmi oblastních tenisových svazů navrhuje za svého kandidáta Kaderku. "Ale rozhodne se až na valné hromadě, kde bude potřeba ke zvolení 61 hlasů," tvrdí Kožušník, jenž se definitivně rozhodl kandidovat po rozhovoru s někdejším prezidentem svazu a wimbledonským vítězem Janem Kodešem.

"V posledních letech jsem měl možnost mluvit s řadou lidí z tenisového hnutí a myslím, že jsem si udělal poměrně plastický obrázek o stavu v českém tenise. S dosavadním prezidentem Kaderkou v lecčems souhlasím, ale neustále je třeba přicházet s novými impulsy a podněty," prohlásil Kožušník na úterní tiskové konferenci v Praze.

Hlavními body jeho projektu na podporu českého tenisu jsou: financování, výchova, podpora tradic, a podpora fanoušků českého tenisu. Svaz v uplynulém roce hospodařil s rozpočtem téměř 60 miliónů korun, Kožušník deklaroval, že je už v roce 2012 schopen zajistit úctyhodných 250 miliónů.

"Jsou tu evropské fondy, soukromé zdroje, které v dosavadním rozpočtu chybí," poukázal na to, že chce změnit dosavadní model, kdy přes 70 procent rozpočtu kryjí dotace. Podle Kožušníka není nemožné sehnat pro český tenis mnohem více peněz. "Pro dětskou olympiádu v Liberci se nám podařilo během tří měsíců práce v Evropské unii zajistit přes dva milióny eur," potvrdil svá slova.

"Kraje potřebují zhruba kolem 400 tisíc ročně, přitom by se dala sehnat částka třikrát až čtyřikrát vyšší," pokračoval europoslanec, jenž na oblastní úrovni diskutoval o problémech tenisových klubů. "Například musí hrát své soutěže s míčky určité značky, s kterou má svaz uzavřenou jakousi dohodu. Takže musí nakupovat míče, které jsou dvakrát nebo třikrát dražší," nastínil trable na nižších úrovních.

Pokud bude zvolen prezidentem svazu, chtěl by Kožušník pokračovat i v práci v Evropském parlamentu. Ale tenis chce podporovat i v případě porážky s Kaderkou. "Nejde mi o to se zviditelnit, chci pomoci českému tenisu a to bez ohledu na to, zda budu zvolen prezidentem svazu," uzavřel.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner