Hlavní obsah

Kvitová - Záhlavová-Strýcová 6:4, 6:1Kvitová porazila Záhlavovou-Strýcovou, čeká ji Stosurová. I Rosol je v semifinále

Winston-Salem
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová postoupila do na turnaji v New Havenu do semifinále. Turnajová dvojka porazila po pomalejším rozjezdu krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovou jasně 6:4, 6:1 za hodinu a osm minut. V semifinále generálky na nadcházející US Open se Kvitová střetne s Australankou Samanthou Stosurovou, která zdolala Belgičanku Kirsten Flipkensovou 6:3, 4:6, 6:3. Semifinále ve Winston-Salemu si zahraje Lukáš Rosol, kterému pomohlo zranění domácího favorita Johna Isnera. Nejvýše nasazený hráč totiž ke čtvrtfinále s Rosolem nenastoupil kvůli zraněnému levému kotníku. Proti Čechovi teď půjde Lu Yen-Hsun z Tchaj-wanu.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

Petra Kvitová v New Havenu porazila krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovou.

Článek

Díky postupu do semifinále v New Havenu má Kvitová šanci stát se po US Open světovou jedničkou. K tomu podle serveru WTA Tour potřebuje grandslam v New Yorku vyhrát a doufat, že se tam nepovede dobře obhájkyni titulu a současné světové jedničce Sereně Williamsové ani dvojce Simoně Halepové z Rumunska.

Záhlavovou-Strýcovou porazila Kvitová ve čtvrtfinále Wimbledonu a i tentokrát zvládla zápas ve dvou setech. V první sadě přišla o podání a prohrávala 2:4, ale od té doby na kurtu dominovala a ve zbytku zápasu ztratila už jen jednu hru.

"Začátek byl nervózní, protože se dobře známe a nemáme se čím překvapit, ale pak jsem začala hrát svoji hru. Byla jsem trošku trpělivější a hrála dostatečně agresivně. K tomu jsem dobře podávala," řekla Kvitová v rozhovoru na kurtu. Znovu potvrdila, že proti svým krajankám umí, letos už si s Češkami vylepšila bilanci na 8:0.

Turnaji v New Havenu Kvitové sedí. Loni tam prohrála ve finále a předloni slavila titul. "Cítím se tady vždycky dobře a kurt mi tady vyhovuje," usmála se.

Se zkušenou Stosurovou se utká posedmé v kariéře a bude usilovat o šestou výhru. Kvitová se pokusí v New Havenu probojoval do finále třetím rokem v řadě, předloni dosáhla na titul. Po výhře nad Záhlavovou-Strýcovou zůstala turnajová dvojka v soutěži jako jediná nasazená hráčka. "Juchu, zvládla jsem to. Nemůžu hrát v New Havenu každý týden?" uvedla s úsměvem na svém facebooku po českém souboji.

K zápasu se Stosurovou, šampiónkou US Open z roku 2011, by v generálce právě na grandslam v New Yorku měla nastoupit hodinu po půlnoci SELČ. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Slovenka Magdalena Rybáriková a Italka Camila Giorgiová.

Rosol odehrál jediný celý zápas a je v semifinále

Rosol si zahraje ve Winston-Salemu proti tenistovi z Tchaj-wanu Lu Yen-Hsunovi. Na cestě do semifinále český reprezentant odehrál jen jedno celé utkání.

V prvním kole měl volný los, ve druhém mu během druhého setu vzdal Američan Ryan Harrison a ve 3. kole generálky na grandslamové US Open otočil zápas proti Pablu Andújarovi ze Španělska a zvítězil 1:6, 6:2, 6:2. Američan Isner do čtvrtečního duelu kvůli zranění kotníku nenastoupil.

Rosol, 33. hráč světa, letos hrál semifinále už v Bukurešti a ve Stuttgartu a na obou turnajích nakonec prohrál až ve finále. Jeho soupeř v semifinále Lu Yen-Hsun je o pět příček v žebříčku níž než Rosol a vyhrál jediný vzájemný duel loni na betonu v Bangkoku. Na turnaji s dotací 683 705 dolarů si Rosol zahraje semifinále poprvé v kariéře. Vloni i v roce 2011 vždy ztratil hned první zápas.

Goffinova série končí

Po 25 zápasech našel přemožitele Belgičan David Goffin. Nestačil na Poláka Jerzyho Janowicze a nenaváže na čtyři tituly v řadě, z nichž ale tří dosáhl na nižších challengerech.

Goffin během vítězné série od porážky v 1. kole Wimbledonu vyhrál challengery v nizozemském Scheveningenu, Poznani a Tampere. Pak se dočkal trofeje i na okruhu ATP v Kitzbühelu, kde potvrdil skvělou formu na antuce.

Ve Winston-Salemu se musel probojovat z kvalifikace a spolu s hlavní soutěží na americkém betonu vyhrál dalších pět zápasů. Dvaašedesátého hráče žebříčku zastavil až semifinalista loňského Wimbledonu Janowicz vítězstvím 6:4, 6:2.

Polský tenista se v semifinále utká s domácím Samem Querreym.

Tenisový turnaj mužů ve Winston-Salemu v USA (tvrdý povrch, dotace 683 705 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Rosol (7-ČR) - Isner (1-USA) bez boje
Lu Yen-Hsun (9-Tchaj-wan) - Seppi (14-It.) 6:4, 6:4
Janowicz (Pol.) - Goffin (Belg.) 6:4, 6:2
Querrey (USA) - García-López (5-Šp.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:4
Tenisový turnaj žen v New Havenu (tvrdý povrch, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:4, 6:1
Rybáriková (SR) - Riskeová (USA) 7:5, 0:6, 6:4
Stosurová (Austr.) - Flipkensová (Belg.) 6:3, 4:6, 6:3
Giorgiová (It.) - Muguruzaová (Šp.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:2
Semifinálové dvojice: Rybáriková - Giorgiová, Stosurová - Kvitová
Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj US Open:
Muži - 2. kolo:
Marčenko (Ukr.) - Mertl (ČR) 6:3, 6:1
Ženy - 2. kolo:
Krejčíková (ČR) - De Britová (4-Portug.) 7:6 (7:4), 6:3
Friedsamová (3-Něm.) - Voráčová (ČR) 6:3, 4:6, 6:3
Siniaková (10-ČR) - Duqueová-Marinová (Kol.) 6:3, 3:6, 6:3
Pěrvaková (18-Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6:2, 6:0
Wang Čchiang (29-Čína) - Vaňková (ČR) 6:1, 7:5
Kruničová (32-Srb.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:4

Reklama

Související témata: