Hlavní obsah

Kyrgios se vysmál Šwiatekové za její slova po porážce Vondroušové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je to v mexickém Cancúnu všechno, jen ne oslava špičkového tenisu. Účastnice Turnaje mistryň žehrají na špatnou organizaci, křivý kurt či mdlou atmosféru na poloprázdných tribunách. Určité zklamání čiší i z tenistek, které své zápasy vyhrály.

Sestřih utkání Turnaje mistryň Šwiateková - VondroušováVideo: sntv

 
Článek

Hněv vůči vedení WTA ze strany elitních hráček už se nedrží pod pokličkou, ale naplno probublává ven. Tenistky jsou rozčarované, že na narychlo zfušovaném kurtu položeném na golfovém hřišti nejsou schopné předvádět své nejlepší výkony, jaké by si turnaj této úrovně zasloužil.

„Tohle je docela maso, jsou vidět strašné hrboly,“ kroutila hlavou nad kvalitou kurtu třeba Markéta Vondroušová po porážce ve svém premiérovém zápase od Igy Šwiatekové, která si zase v pozápasovém rozhovoru posteskla, že se hrálo před poloprázdnými tribunami.

„Doufám, že na příští zápasy už stadion zaplníme, protože vidím spoustu prázdný míst. Lidé, přijďte prosím. My dáváme sto procent do každého zápasu,“ žadonila světová dvojka.

Na její proslov reagoval třeba wimbledonský finalista Nick Kyrgios s jednoslovnou ironickou poznámkou „Merger“, což v angličtině znamená „sloučení“ nebo „fúze“. Pro neznalé kontextu je nejspíš jeho poznámka nepochopitelnou záhadou, kdo si ale pamatuje nedávné výroky australského bouřliváka na adresu WTA, má nejspíš hned jasno.

Kyrgios evidentně naráží na snahy či výzvy ke sloučení méně výdělečné ženské WTA s mužským okruhem ATP. Když vypukla koronavirová pandemie, vyzýval v dobách velkých ekonomických problémů k fúzi třeba i hvězdný Roger Federer. A právě Kyrgios zaujal zcela opačnou pozici s tím, že ATP případným sloučením vůbec nic nezíská.

„Ptal se někdo většiny hráčů ATP, co si o sloučení s WTA myslí a k čemu by nám bylo dobré?“ tázal se tehdy v roce 2020 Kyrgios.

A ve stejném tónu pokračoval i nedávno, kdy britský list Telegraph přinesl zprávu o tom, že se vedení ATP a WTA má sejít v Londýně k jednání o sloučení. „Znamená to, že sloučíme pavouky turnajů? To je ta klíčová otázka,“ dotazoval se, zda tím pádem budou hrát muži a ženy proti sobě. Šlo o svérázný vtip, který měl zřejmě naznačit, že ženy dosáhnou stejné pozornosti fanoušků a výdělků jako muži, jen pokud obstojí proti nim v přímé konfrontaci na kurtu.

Když nyní použil slovo „sloučení“ v souvislosti s nářkem Šwiatekové na absenci diváků na tribunách při vrcholu sezony, mnozí si to pochopitelně vysvětlují jako ironickou narážku na (ne)atraktivitu ženského tenisu a výsměch snahám o spojení WTA s ATP.

Australan si od fanoušků za to vykoledoval neméně rýpavé otázky jako třeba, zda si už našel novou práci, nebo kdy se znovu dostane do žebříčku ATP, protože Kyrgios i kvůli zraněním už déle než rok nevyhrál žádný zápas a jeho jméno zmizelo z rankingu.

Nicméně pravdou je, že WTA a její vedení prožívá krušné období. Viceprezident kazachstánského tenisového svazu Jurij Polskij dokonce nedávno v rozhovoru pro ruská média zvěstoval, že ženský profesionální okruh může do roku 2026 zkrachovat.

Do své vlastní organizace vedené Stevem Simonem se stále ostřeji veřejně pouští i ty nejlepší hráčky. Server The Athletic nyní přišel s informací, že v zákulisí ženského tenisu to pořádně vře. Krizový mítink v Cancúnu mezi Simonem a tenistkami podle serveru přinesl opět jen vyhrocené emoce a předčasný odchod některých hráček ze schůzky.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro zítra 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime zítra 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová zítra 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová