Hlavní obsah

Loučení se světovou jedničkou Bartyovou. Co vzkazuje Plíšková s Kvitovou?

Svým rozhodnutím šokovala celý tenisový svět. V lednu ještě suverénním způsobem vyhrála úvodní grandslamový turnaj roku Australian Open, nyní se světová jednička rozhodla ukončit kariéru. Australanka Ashleigh Bartyová se rozhodla vydat jinou cestou. Její kolegyně jí nyní skrze sociální sítě posílají dojemné vzkazy.

Foto: Simon Baker, ČTK/AP

Ash Bartyová s trofejí pro vítězku Australian Open.

Článek

„Ash, nemám slov... Ale i tím, jak jsi konec krásně oznámila, jsi ukázala, jaká jsi extratřída," napsala například dvaatřicetiletá dvojnásobná grandslamová šampionka Petra Kvitová, která měla s Bartyovou pozoruhodnou a přátelskou rivalitu. Mají za sebou 10 vzájemných soubojů, z nichž hned šest se hrálo na tři sety. Jak Kvitová, tak Bartyová se mohly radovat shodně v pěti případech.

„Tenis bez tebe už nebude nikdy stejný. Vážím si tě jako hráčky i jako člověka. Přeji ti jen to nejlepší," uvedla někdejší druhá hráčka světa Kvitová.

Další česká tenistka, která v pondělí oslavila třicáté narozeniny, Karolína Plíšková pogratulovala své přemožitelce z loňského Wimbledonu k neuvěřitelné kariéře. „Bylo mi ctí s tebou sdílet kurt. Přeji ti jen to nejlepší v další životní kapitole. Budeš mi chybět," napsala lounská rodačka.

„Vždy jsi byla výjimečná. Všechno nejlepší ve všem, pro co se v životě rozhodneš," napsala bronzová olympijská medailistka z Ria v ženském deblu Barbora Strýcová. „Nic než respekt! Všechno nejlepší v důchodu a gratuluju k vynikající kariéře," uvedla ukrajinská tenistka Elina Svitolinová.

Pro bývalou světovou jedničku Simonu Halepovou bylo těžké přes slzy něco napsat. „Budeš mi na okruhu moc chybět kamarádko. Byla jsi jiná, speciální, sdílely jsme spolu úžasné momenty," uvedla ve svém vzkazu. „Buď šťastná a užívej si život na maximum," vzkázala třicetiletá Rumunka.

Krajan vítězky French Open z minulého roku paralympionik Dylan Alcott, který rovněž ukončil kariéru v letošní sezoně, v níž jako první muž zkompletoval tzv. Zlatý Slam ve čtyřhře, napsal: „Úžasná tenistka, ale ještě lepší člověk. Šampion v každém slova smyslu, jsem na tebe velmi hrdý."

Přínos Bartyové ocenil také australský premiér Scott Morrison. "Ash, děkuji ti především za inspiraci pro celou jednu generaci mladých lidí. Nikdo z nás nezapomene tvůj triumf ve Wimbledonu a už vůbec nezapomeneme na tvůj velký návrat na letošním Australian Open, kde jsi opět ukázala, co v tobě je," prohlásil premiér.

Reklama

Související témata: