Hlavní obsah

Šok v tenisovém světě. Světová jednička Bartyová končí kariéru

Velmi nečekaná zpráva zaskočila celý tenis. Úřadující světová jednička Australanka Ashleigh Bartyová oznámila v pětadvaceti letech konec kariéry. Trojnásobná grandslamová šampionka ovládla hned úvodní grandslamový turnaj roku Australian Open, světovému žebříčku vládla nepřetržitě 114 týdnů, což je čtvrtá nejdelší série v historii.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ashleigh Bartyová končí v 25 letech kariéru

Článek

Ashleigh Bartyová má na svém kontě tři grandslamové tituly, když ovládla French Open v roce 2021, v loňském roce nenašla přemožitelku ve Wimbledonu, kde ve finále zdolala Karolínu Plíškovou, naposledy dominovala na turnajích velké čtyřky na letošním Australian Open, který vyhrála bez ztráty setu.

„Dnes je pro mě velmi emotivním dnem. Končím se svou kariéru. Jsem velmi vděčná tenisu za to všechno, co mi dal. Jsem hrdá na vše, co jsem dokázala. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě na mé cestě podporovali. Navždy budu vzpomínat na vše, co jsme společně dokázali," psala na sociálních sítích Bartyová.

„Už mi chybí potřebná motivace a touha, abych byla nadále schopná udržet se na absolutním vrcholu," vysvětlila své důvody Australanka, která kromě tří grandslamových titulů ovládla dalších 12 turnajů ve dvouhře a stejný počet ve čtyřhře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ash Barty (@ashbarty)

Rodačka z australského Ipswiche se s kariérou loučí s parádní singlovou bilancí 305 výher a pouhých 102 porážek. Jen na odměnách si vydělala téměř 24 milionů dolarů.

Pozici světové jedničky drží nepřetržitě 114 týdnů, lépe na tom v tenisové historii byly jen legendární Steffi Grafová a Serena Williamsová (obě 186 týdnů) a Martina Navrátilová (156 týdnů).

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ashleigh Bartyová s pohárem za triumf na Australian Open

„Vím, jak strašně těžké je dostat ze sebe to nejlepší a udržet si výkonnost. Mluvila jsem o tom se svým týmem několikrát. A už tak nechci pokračovat. Fyzicky už nemám co nabídnout. Dala jsem tenisu naprosto všechno. Je to krásný sport a já jsem šťastná, že jsem byla jeho součástí," dodala šampionka.

Podruhé a definitivně

Bartyová skončila s tenisem už podruhé, poprvé opustila okruh WTA v roce 2014. Mimo jiné i kvůli tomu, že po příchodu mezi profesionály měla problémy s depresemi.

"Už jsem to jednou udělala, ale tohle je něco jiného," přidala Bartyová, která se nikdy netajila tím, že náročný život na okruhu WTA není pro ni. Také proto si po vypuknutí pandemie v roce 2020 dala téměř roční pauzu, kterou strávila s rodinou.

"Měla jsem spoustu snů a cílů, ale určitě mezi ně nepatřilo cestování po světě a dlouhé odloučení od rodiny a domova, kde jsem vždycky chtěla být," řekla ve videu Bartyová.

"Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk a ne Ash Bartyová jako sportovec," doplnila.

Bartyová je teprve druhou hráčkou, která se rozhodla ukončit kariéru v čele světového žebříčku. Před ní tak učinila pouze Belgičanka Justine Heninová, která v roce 2008 skončila rovněž v 25 letech.

O dva roky později se sedminásobná grandslamová vítězka k tenisu vrátila a definitivně Heninová skončila v roce 2011. Po návratu získala dva tituly a zahrála si také finále Australian Open.

Ashleigh Bartyová
Datum a místo narození: 24. dubna 1996, Ipswich
Státní příslušnost: Austrálie
Výška, váha: 166 cm, 62 kg
Trenér: Craig Tyzzer (Austrálie)
Největší úspěchy: vítězka Australian Open 2022, vítězka Wimbledonu 2021, vítězka French Open 2019, vítězka 15 turnajů WTA ve dvouhře a 12 ve čtyřhře
Aktuální postavení v žebříčku WTA: 1. místo
Prize money (v dolarech): 23,829.100
Rodina: svobodná

Reklama

Související témata: