Hlavní obsah

Loučení velikána: Kouřil jako fabrika, přesto zářil. Teď už nezvládnu dva zápasy v řadě, smutní Ferrer

Praha

Šel zcela proti proudu. Aspoň pokud se zdravotního životního stylu týká. David Ferrer byl schopen vykouřit denně krabičku cigaret a přesto se dostat prakticky až na samotný tenisový vrchol. A aby nebylo paradoxů málo. Šestatřicetiletý hráč si navzdory svému zlozvyku zakládal na nezničitelné fyzické kondici. Teď se kariéra španělského veterána chýlí ke konci. "US Open byl můj poslední grandslamový turnaj," říkal po zápase s Nadalem rodák z Valencie.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

David Ferrer gratuluje po svém posledním grandslamovém zápase Rafaelu Nadalovi

Článek

Byl to hodně dojemný okamžik. David Ferrer bojoval v prvním kole US Open se svým kamarádem a sedmnáctinásobným grandslamovým vítězem Rafaelem Nadalem. Dobře věděl, že jde o jeho poslední velký turnaj.

A konec to byl hodně smutný. Šestatřicetiletý tenista totiž musel utkání ve druhém setu za stavu 3:6 a 4:3 pro bolesti lýtka vzdát. Mimochodem, u "železného" muže tenisových kurtů to byla vůbec první skreč na grandslamových turnajích. Stalo se tak při jeho 208. zápase na kláních velké čtyřky.

"Jsem smutný, protože tohle je můj poslední grandslam. Zápas s Rafou jsem si užíval. Hrál jsem dobře. Ale jinak jsem na sebe pyšný, na svou kariéru. Je mi už šestatřicet, je čas být doma," říkal po zápase rodák z Valencie.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

David Ferrer během utkání prvního kola na US Open

Julio Cortez

Za svoji kariéru získal 27 turnajových titulů, jednou si zahrál na grandslamu o titul, čtyřikrát se dostal do semifinále, na žebříčku byl třetím nejlepším hráčem planety. David Ferrer je spolu s Tomášem Berdychem považován za nejlepšího tenistu bez grandslamového titulu.

Jen 175 centimetrů vysoký borec ničil své soupeře především nevyčerpatelnou fyzickou kondicí, díky které patřil především na antuce k nejobávanějším protivníkům.

Jeho příprava na zápas však měla jeden prvek, který zvlášť v dnešní době překvapí. Je totiž poměrně silným kuřákem. „Ferrer udělá dvě chyby za hodinu, je jako motorová myš, nic nezkazí. Je schopen běhat celý den a do toho ještě kouří krabičku cigaret," říkal před časem český tenista Jan Mertl.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

David Ferrer po prohraném utkání s Nadalem

Julio Cortez

Davidu Ferrerovi patří v současné době až 148. místo, s kariérou se definitivně hodlá rozloučit v příštím roce. „Už hraji bez očekávání. Tenisová kapitola se blíží ke konci. Příští rok budu hrát některé turnaje díky divokým kartám. Ale je fakt, že už fyzicky nevydržím hrát ani dva zápasy po sobě a to mě mrzí," říká španělský sympaťák.

Ferrer byl prakticky po celou svou kariéru ve stínu „velké čtyřky", fanoušky si však přesto získával nesmírnou pracovitostí a bojovností. To také bezprostředně po jeho vyřazení z US Open ocenili i jeho největší soupeři.

"Zasloužil si lepší konec. Jsem z toho smutný. Je jedním z těch, kteří budou na tour chybět, protože je to dobrý chlap," poklonil se svému krajanovi Nadal.

"Maximální respekt pro bojovníka Davida Ferrera," tweetoval po jeho rozloučení i Roger Federer.

Reklama

Související témata: