Hlavní obsah

Nadal si finále v Pekingu nezahraje, v semifinále ho porazil Čilič

Nejvýše nasazený tenista Rafael Nadal prohrál na turnaji v Pekingu v semifinále s Chorvatem Marinem Čiličem 1:6, 3:6. Vítěz se v nedělním finále utká s turnajovou dvojkou Novakem Djokovičem, jenž rovněž ve dvou setech vyřadil Švéda Robina Söderlinga. O titul v ženském turnaji budou bojovat Ruska Světlana Kuzněcovová a Agnieszka Radwaňská z Polska.

Foto: Elizabeth Dalziel, ČTK/AP

Chorvatský tenista Marin Čilič se raduje z výhry nad Španělem Rafaelem Nadalem

Článek

Nadal hrál první turnaj od US Open, po němž ho trápily břišní svaly. Favorizovaný španělský tenista ani v Pekingu nedosáhl na první finálovou účast po téměř půl roce. Naposledy světová dvojka absolvovala souboj o titul na květnovém podniku série Masters v Madridu.

Téměř dvoumetrový Čilič byl v sobotu nad síly třiadvacetiletého španělského hráče, který by rád nastoupil v prosincovém finále Davisova poháru proti Česku. V prvním vzájemném utkání rychle vedl 5:0, kraloval na podání a za celý zápas povolil soupeři jen dva brejkboly.

Nadalovi nepomohla ani hlasitá podpora publika. Chorvat, kterému na světovém žebříčku patří 15. pozice, při pátém mečbolu zápas razantním forhendem ukončil. Španělský tenista tak v Pekingu prohrál poprvé v životě, předtím tam na China Open v roce 2005 získal titul a loni vyhrál olympijský turnaj.

"K začátku zápasu vlastně nemám co říct. Neskutečně podával, returnoval a hrál samé vítězné údery. Neměl jsem moc šancí vrátit se do zápasu, navíc když jsem nehrál moc dobře," uvedl Nadal. "Když prohrajete 6:1, 6:3, znamená to, že jste v zápase udělali spoustu věcí špatně. Nemám problém přijmout porážku, ale takový výsledek... Spíš to vypadá, jako bych byl mentálně někde jinde," dodal.

Djokoviče čeká letos již osmé finále

Pro Djokoviče znamenal postup do finále zároveň návrat na třetí místo žebříčku před Brita Andyho Murrayho. "Ten výsledek ale neodpovídá průběhu zápasu," poznamenal po výhře dvakrát 6:3 nad Söderlingem. "Výborně podával a hrál velmi agresivně. Musel jsem být hodně trpělivý a čekat na šance," dodal Djokovič.

Toho čeká letos už osmé finále, vyhrál ale zatím jen dvakrát. Čiliče porazil ve všech třech dosavadních vzájemných duelech.

Južnyj postoupil na turnaji v Tokiu do finále

Nenasazený ruský tenista Michail Južnyj postoupil na turnaji v Tokiu do finále. Po obhájci loňského titulu Tomáši Berdychovi vyřadil i osmého nasazeného hráče Lleytona Hewitta z Austrálie. Bývalou světovou jedničku Južnyj porazil 6:2, 5:7, 7:5 a ve finále se utká s turnajovou dvojkou Jo-Wilfriedem Tsongou, který ve francouzském duelu zdolal ve dvou setech Gaëla Monfilse.

Sedmadvacetiletý Južnyj, v současnosti 49. hráč světového žebříčku, porazil Hewitta poprvé v kariéře. Povedlo se mu to na čtvrtý pokus, jejich tokijský zápas v sobotu trval více než dvě a půl hodiny. V neděli bude usilovat o první letošní a celkem pátý turnajový triumf.

Ani nad světovou sedmičkou Tsongou ještě Južnyj nikdy nezvítězil. Čtyřiadvacetiletému rodákovi z Le Mans půjde rovněž o pátý titul, letos už vyhrál turnaje v Johannesburgu a v Marseille.

TOKIO (tvrdý povrch, dotace 1,226.500 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (2-Fr.) - Monfils (4-Fr.) 6:3, 6:3, Južnyj (Rus.) - Hewitt (8-Austr.) 6:2, 5:7, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Hutchins, Kerr (Brit./Austr.) - Kas, Levinský (Něm./ČR) 6:3, 3:6, 10:7.
PEKING (tvrdý povrch):
Muži
Dvouhra - semifinále:
Čilič (8-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 6:1, 6:3, Djokovič (2-Srb.) - Söderling (6-Švéd.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Knowles, Roddick (Bah./USA) - Dlouhý, Kohlschreiber (ČR/Něm.) 4:6, 6:2, 10:7.
Ženy
Dvouhra - semifinále:
Kuzněcovová (6-Rus.) - Petrovová (13-Rus.) 6:1, 6:3, A. Radwaňská (12-Pol.) - Bartoliová (14-Fr.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Hsieh Su-wei, Pcheng Šuaj (5-Tchaj-wan/Čína) - Kudrjavcevová, Makarovová (Rus.) 6:3, 6:1.

Reklama

Související témata: