Hlavní obsah

Nebylo to jenom o bum bum tenisu, řekl Berdych po triumfu v Mnichově

Půlroční spolupráce tenisty Tomáše Berdycha a kouče Tomáše Krupy přinesla první titul. Na antuce v Mnichově dokázal daviscupový reprezentant namíchat agresivní hru s dobrou obranou i občasným přechodem na síť. Popáté v kariéře a poprvé po novým trenérem tak zvedl nad hlavu pohár pro vítěze.

Článek

"Důležitý je vždycky dobrý výkon, a to se celý týden povedlo," uvedl Berdych po finálové výhře nad Rusem Michailem Južným. Důležitým faktorem v cestě za triumfem byl jeho servis, na kterém hodně stojí Berdychova hra. "Určitě mě držel od prvního zápasu. To je přesně, co potřebuji ke své úspěšné hře. Abych na soupeře vytvořil tlak a zbytek už nějak dopadne," řekl třiadvacetiletý tenista.

S Krupou se snaží zapracovat do svého stylu poměrně dost nových prvků. "Aplikovat je na pomalejší antuce je horší než na rychlém povrchu, takže výsledky jsou zatím střídavě oblačno," uvedl Krupa v pátek po čtvrtfinále v Mnichově. Jeho svěřenec ale především ve vypjatém finále ukázal, že již dokáže z tréninku těžit.

"Nebylo to jenom o bum bum tenisu. Agresivní hra byla to hlavní, ale odehrál jsem třeba dlouhé výměny a dostal se z toho. Uplatnil jsem obranu i si zašel pro lehčí volej na síť," těšilo Berdycha.

V sezóně se dokázal dostat do osmifinále Australian Open, ale i čtyřikrát prohrát s vyloženě žebříčkově slabšími soupeři. Už se ozývaly i hlasy, jestli je spolupráce Krupou tou správnou cestou. "Na tohle absolutně nehledím a jsem rád, že mám další vyhraný turnaj," řekl Berdych. "Jen my víme, jestli to děláme, nebo neděláme dobře."

Kouč chyběl 

Krupa paradoxně u Berdychova titulu chyběl. Tento týden tenistu doprovázel jen kondiční trenér David Vydra, s koučem se znovu potkají až v Madridu, kde je před Roland Garros čeká poslední test.

"Poslední výsledky byly slabý, to si řekněme na rovinu," řekl Krupa. "Ale pořád jsme věřili, pracovali a snažili se to tlačit dopředu. Tím, že vyhrál tři zápasy v tie-breaku a čtyři zápasy na tři vítězné sety, tak se snad vrátil tam, kde by v sebevědomí měl být. Měl by to být první krok k cestě zpátky nahoru," věří kouč.

Díky mnichovskému úspěchu si Berdych potvrdil, že dokáže jako favorit porazit všechny hůře žebříčkově postavené soupeře. "Když mi bylo osmnáct, tak se po takové prohře řeklo, nevadí a šlo se dál. Ale teď jsou v té pozici jiní. Já musím obhajovat roli toho lepšího, s čímž se musím poprat a myslím, že se to lepší," řekl Berdych.

Přesně za dva měsíce je na pořadu čtvrtfinále Davisova poháru s Argentinou, které bude chybět kvůli operaci kyčle David Nalbandian. "To je z našeho pohledu prospěšné, protože je to vynikající hráč, který sám dokázal získat tři body," řekl Berdych. "Chceme vyhrát a nejdůležitější věcí je, aby nám (s Radkem Štěpánkem) vydrželo zdraví. Pak jsem přesvědčený, že to zmákneme," dodal.

Reklama

Související témata: