Hlavní obsah

Nefér hra, bojí se konkurence! Na zákaz startu Rusek v Praze zareagovala i Putinova hlásná trouba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ani běloruské tenistky na tenisovém turnaji Livesport Prague Open hrát nebudou, což v jejich domovině vyvolalo vlnu prudkých reakcí. Pozadu nezůstala ani jedna z největších režimních propagandistek, mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

"Celosvětově je politický trend jasný: ochránit sport před konkurencí. Nikdo se tím netají, chovají se tak Američané, Britové. Byli si přitom naprosto jistí, že po rozpadu Sovětského svazu k žádnému oživení našeho sportu nedojde, ale mýlili se... Dovedete si představit, jaký by to byl pro západní státy kolaps. Samozřejmě se potřebují nějak udržet nad vodou, a takovými divokými a strašnými kroky se snaží chránit před konkurencí. Vedou nefér a bezohlednou hru," citovala Zacharovovou agentura TASS.

České orgány na základě vládního usnesení o zákazu startu sportovců reprezentujících Rusko a Bělorusko na našem území v pátek vyhostili jednu z hráček, která do Prahy přiletěla s ruským pasem. Pořadatelé Livesport Prague Open následně tenistky s ruským a běloruským občanstvím, aby na turnaj necestovaly.

V hlavní soutěži dvouhry měla startovat Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. V kvalifikaci se ještě plánovalo představit ruské trio Erika Andrejevová, Polina Kuděrmetovová a Diana Šnajderová.

Za odmítnuté tenistky se ve svém prohlášení postavila Ženská tenisová asociace (WTA), která sice odsoudila ruskou agresi na Ukrajině, ale také sdělila, že hráčky ruské a běloruské národnosti soutěží jako neutrální osoby.

„Navzdory jejich neutralitě je jim českými vládními orgány odepřena možnost startovat na turnaji WTA 250. Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu pouze na základě zásluh, bez diskriminace."

Pod tyto věty by se jistě podepsala i Zacharovová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.