Hlavní obsah

Největší senzace uplynulé sezony? Experty šokoval výkon Víta Kopřivy

Jeho jméno stále zůstává ve stínu nastupujících hvězd českého tenisu jako jsou Tomáš Macháč, Jiří Lehečka či Dalibor Svrčina. Přesto je Vít Kopřiva po velkém loňském progresu českou pětkou a 198. hráčem světa. Svůj životní turnaj sehrál na turnaji v Gstaadu, kde na senzační cestě do semifinále vyřadil i světovou desítku Denise Shapovalova. A právě tento triumf se stal podle serveru atptour.com největší senzací roku 2021.

Foto: Profimedia.cz

Vít Kopřiva má za sebou parádní sezonu

Článek

Parádní rok 2021 má za sebou Vít Kopřiva. Sezonu začínal jako 295. hráč světa, ukončil ji na o téměř sto míst lepší pozici. Svůj jednoznačný vrchol pak prožil v červenci na turnaji ve švýcarském Gstaadu.

Do turnaje vstupoval rodák z Bílovce jako 249. tenista planety a svou účast na vůbec prvním turnaji ATP v kariéře si musel vybojovat přes kvalifikaci, kde porazil dva výše postavené soupeře.

To byl však teprve začátek neuvěřitelné jízdy. V prvním kole si poradil s držitelem divoké karty domácím Švýcarem Niklesem, ve druhém však naprosto šokoval triumfem nad světovou desítkou kanadským tenistou Denisem Shapovalovem, když zvítězil po setech 2:6, 6:3, 6:2.

„Že jsem porazil hráče Top 10, je naprostá paráda. Je vidět, že se tenis hodně vyrovnává a že jde hrát s každým. Určitě jsem ho dneska překvapil a on nezahrál svůj nejlepší tenis, ale to moji výhru nezkazí. Hlavně jsem si užíval, že můžu být na kurtu s tak kvalitním hráčem, jako je Denis, protože to se nestává každý den," jásal po šokujícím triumfu čtyřiadvacetiletý tenista.

Že se nejednalo u žádnou náhodu, dokázal Kopřiva hned v dalším zápase, kdy ve čtvrtfinále doslova vypráskal z kurtu švédskou jedničku Mikaela Ymera po výsledku 6:1, 6:0. Až v semifinále zastavil jeho senzační jízdu účastník posledního Turnaje mistrů Nor Casper Ruud.

Pro doplnění, druhým největším překvapením sezony bylo podle serveru vítězství britského tenisty Jacka Drapera na turnaji v Queen´s Clubu, kde porazil v prvním kole doby hráč čtvrté stovky 23. tenistu planety italskou hvězdičku Jannika Sinnera.

Třetí místo pak patří triumfu Australana Matthewa Abdena, když z pozice 287. tenisty žebříčku porazil na podniku v Marseille 21. hráče světa Rusa Chačanova. Na turnaji nakonec došel do semifinále, kde padl s Medveděvem.

Reklama