Hlavní obsah

Nepoznaný unikát! Nejlepším tenistou světa do 18 let je vycházející česká kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho se na ten moment čekalo. Zatímco o nástupkyně Kvitové či Plíškové opravdu nouze není, u mužů je situace úplně jiná. Poslední měsíce však ukazují, že i tady se může český fanoušek dočkat podstatně lepších časů, které dají aspoň částečně vzpomenout na slavné doby Tomáše Berdycha či Radka Štěpánka. Obrovské naděje se dávají sedmnáctiletému Jakubu Menšíkovi, který je nejvýše umístěným tenistou světa mezi hráči do 18 let!

Foto: @AndrzejPodgorsk, Twitter

Sedmnáctiletý český tenista Jakub Menšík.

Článek

Ten pohled českého fanouška nemůže nikdy omrzet. Nejlepší hráčkou planety do 18 let je Linda Fruhvirtová, druhá je její sestra Brenda, ze čtvrté pozice jistí českou nadvládu Sára Bejlek, na jedenáctém, resp. dvanáctém místě jsou pak Lucie Havlíčková a Nikola Bartůňková. Český tenis nemá v tomto ohledu ve světě konkurenci.

A i pohled na seniorský žebříček stojí za to. V elitní stovce je Češek devět, více mají jen Spojené státy. Rekordům ale není konec. Nejmladší tenistkou v TOP 50 je osmnáctiletá Linda Nosková, nejmladší hráčkou ve stovce pak o rok mladší Linda Fruhvirtová, 52. hráčka světa.

"Svědčí to o tom, že máme unikátní, sofistikovaný, ojedinělý systém, jak s mládeží pracovat. I s rozpočtem stokrát menším máme třikrát víc juniorů a juniorek ve stovce než Francie," říkal před časem pro Sport.cz šéf českého a evropského tenisu Ivo Kaderka.

Do útoku však přecházejí i čeští muži. Jiří Lehečka je po fantastickém tažení do čtvrtfinále Australian Open na 53. místě, do elitní stovky již nakoukl i Tomáš Macháč. Oba tenisté se také hlavním dílem podíleli na postupu českého týmu přes Portugalsko na finálový turnaj Davisova poháru. Společnost jim v týmu dělal vedle ostříleného Adama Pavláska i nováček Jakub Menšík.

Fantastickou sezonu zažil prostějovský rodák už v minulé sezoně. „Mým cílem bylo dostat se mezi nejlepších osm set hráčů světa, nakonec jsem končil rok ve čtvrté stovce. To je výrazně nad plán," jásal sedmnáctiletý mladík, který rok zakončil neuvěřitelnou sérií patnácti výher v řadě a třemi turnajovými triumfy na menších podnicích ITF.

Foto: @mensik.jakub

Finalistovi juniorky Australian Open Jakubu Menšíkovi se v minulých dnech splnil velký sen, když se setkal se svým vzorem Novakem Djokovičem.

„Nahoru šla má hra i výsledky, takže panuje obrovská spokojenost. V příštím roce bych rád nakoukl do světa challengerů," dával si plány na letošní sezonu finalista juniorského Australian Open z minulého roku.

Menšíkovi, který strávil na pozvání světové jedničky Novaka Djokoviče v minulém roce týden v Srbově tréninkovém centru, patří v žebříčku 389. místo a je nejmladším tak vysoko postaveným tenistou světa.

JAKUB MENŠÍK
narozen:9.1.2005 v Prostějově
výška/váha:191cm/83kg
hraje rukou:pravou
na žebříčku:389.
Prize Money:25 529 dolarů
Trenér:Tomáš Josefus

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík