Hlavní obsah

Šwiateková - Džabúrová 6:2, 6:2Nezastavitelná! Šwiateková vyhrála 28. zápas v řadě a ovládla turnaj v Římě

Tenisová jednička Iga Šwiateková porazila ve finále antukového turnaje v Římě Ons Džabúrovou dvakrát 6:2, v italském hlavním městě obhájila loňský triumf a připsala si 28. výhru za sebou. Polská tenistka získala pátý titul v řadě a osmý celkově. Zároveň navýšila své vedení v žebříčku WTA, kde by měla zůstat světovou jedničkou i po grandslamovém Roland Garros, které v Paříži začne za týden.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Iga Šwiateková porazila ve finále v Římě Ons Džabúrovo

Článek

"Byl to skvělý turnaj, moc děkuji všem za podporu. Nebudu se dnes zdráhat a dám si na oslavu spoustu tiramisu," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru. "Uvidíme se na French Open," doplnila.

Dvacetiletá Šwiateková zdolala o sedm let starší tuniskou soupeřku podruhé v kariéře a po předchozích dvou porážkách. Srovnala tak bilanci vzájemných zápasů na 2:2. Sedmá hráčka světa Džabúrová nenavázala na předchozí triumf z Madridu a prohrála po jedenácti zápasech.

Šwiateková minulý týden v Madridu kvůli náročnému programu nehrála, v Římě ale pokračovala ve skvělé formě z předchozích turnajů ve Stuttgartu, Miami, Indian Wells a Dauhá. V této sezoně vyhrála včetně Poháru Billie Jean Kingové už 37. utkání a získala již více triumfů než za celou loňskou sezonu.

Rodačka z Varšavy prolomila v první sadě dvakrát soupeřčin servis a vyhrála 6:2. Ve druhé sadě sice čelila za stavu 4:2 čtyřem brejkbolům a Džabúrová se mohla vrátit do hry, Tunisanka ale šance nevyužila a Šwiateková už utkání dotáhla do vítězného konce.

Dvacetiletá Polka neztratila v Římě ani set a stala se devátou hráčkou v historii, která v italské metropoli obhájila titul. Celkem vyhrála osmé finále po sobě a ztratila jediný z posledních 43 setů.

Poslední porážku si Šwiateková připsala v polovině února v Dubaji s Jelenou Ostapenkovou, od té doby vyhrála 28 zápasů po sobě. Delší vítěznou sérii měly od roku 2000 jen Venus Williamsová (35), Serena Williamsová (34) a Justine Heninová (32). Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, která v letech 1984-1986 neprohrála 74 duelů v řadě.

Turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Muži (dotace 5,415.410 eur):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6:0, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (3-Chorv.) - Isner, Schwartzman (USA/Arg.) 6:2, 6:7 (6:8), 12:10.
Ženy (dotace 2,527.250 eur):
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Džabúrová (9-Tun.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Pavljučenkovová, Kuděrmětovová (Rus.) - Dabrowská, Olmosová (2-Kan./Mex.) 1:6, 6:4, 10:7.
Turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 251.750 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Linetteová (8-Pol.) - Gračovová (Rus.) 6:3, 6:0
Tanová (Fr.) - Stosurová (Austr.) 6:2, 6:1

Reklama

Související témata: