Hlavní obsah

Noční můra hvězdného Francouze. Po další porážce s Djokovičem vytvořil smutný rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Nechci s tebou hrát. Už nikdy." Dost možná přesně takové pocity má po dalším, v pořadí již osmnáctém vzájemné střetnutí s Novakem Djokovičem francouzský tenista Gaël Monfils. Ve druhém kole turnaje v Madridu totiž světové jedničce znovu podlehl a se statistikou 0:18 tak vytvořil smutný rekord. Tak negativní bilanci v open éře s jedním hráčem totiž nikdo jiný nemá.

Foto: Juan Medina, Reuters

Novak Djokovič v zápase s Gaëlem Monfilsem

Článek

Ten kontrast je až neuvěřitelný. Česká jednička Jiří Veselý sehrál s Novakem Djokovičem dva zápasy, oba vyhrál. Poslední na nedávném turnaji v Dubaji, kde dvacetinásobného grandslamového vítěze vyprovodil ve dvou setech. Jen jednou se z postupu radoval Srb, a to v roce 2016 na US Open, kdy Veselý pro zranění k zápasu nenastoupil.

Úplně jiné představy se při pohledu na jméno Novaka Djokoviče, jako příštího soupeře, musí odehrávat v hlavě francouzské hvězdy Gaëla Monfilse. S tenisovou legendou totiž prohrál všech dosavadních 18 vzájemných soubojů, čímž vytvořil již zmiňovaný rekord v open éře tenisu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Gaël Monfils na Djokoviče zbraň nenašel

Nic na tom nezměnil ani úterní souboj druhého kola turnaje v Madridu, kde favoritovi podlehl hladce 3:6, 2:6. "Nemám pro to žádné vysvětlení. Přistupuji k zápasům pořád stejně. Myslím ale, že jeho hra mi vyhovuje. Ale v minulosti jsme spolu sehráli několik vyrovnaných zápasů. Naposledy v Dubaji měl mečbol, takže jsme se teď tady o žádném rekordu ani bavit nemuseli," říkal po další výhře nad Francouzem Djokovič.

Šance pětatřicetiletého manžela ukrajinské hvězdy Eliny Svitolinové žily do stavu 2:2 v prvním setu, poté se nad Madridem rozpršelo a pod zataženou střechou už dominoval favorit. "Hrál jsem proti jednomu z nejlépe fyzicky a rychlostně vybavenému soupeři na okruhu. Znám jeho hru velmi dobře. Je schopen vrátit jakýkoliv míč, proto je třeba být neustále agresivní a koncentrovaný. Dobře jsem se hýbal a pomáhal si forhendem i servisem," říkal svůj recept na výhru Srb.

Oba dva borci se poprvé utkali už v roce 2005 v prvním kole US Open, na grandslamech se potkali ještě v dalších třech případech, dvakrát znovu ve Flushing Meadows, jednou na Australian Open.

Foto: Juan Medina, Reuters

Novak Djokovič se raduje z postupu do osmifinále turnaje v Madridu

V boji o turnajový triumf poměřili síly dvakrát. V roce 2009 na Masters v Paříži, kde zvítězil Djokovič až 7:6 ve třetím setu, a před pěti lety na trávě v Eastbourne.

Jednu výhru, která se však k jeho smůle ve statistikách vzájemných zápasů neobjevuje, si však bývalý šestý hráč světa přeci jen připsal. Stalo se tak před osmnácti lety v Itálii, kdy tehdy sedmnáctiletý Monfils porazil o rok mladšího Djokoviče v kvalifikaci na turnaj Futures v Itálii v třísetové bitvě.

DJOKOVIČMONFILS
VĚK:3435
VÝŠKA/VÁHA:188 cm / 77 kg193 cm / 85 kg
NA ŽEBŘÍČKU:1.21.
VYHRANÝCH TURNAJŮ (grandslamů)86 (20)11 (0)
PRIZE MONEY (v dolarech)155 milionů21 milionů
VZÁJEMNÁ BILANCE180

Reklama