Hlavní obsah

GLOSA: Nová doba. Umění starých mistrů už nemusí stačit, ukázal Laver Cup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve fantasy románu Neila Gaimana Nikdykde, který se odehrává v Londýně, se lze při průchodu portálem ocitnout v tzv. Podlondýně, kde život kypí se stejnou energií jako tam nahoře. Také v britské metropoli se na konci minulého týdne odehrála akce, která od sebe oddělila dva světy i dvě tenisové epochy.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Roger Federer a Rafael Nadal během Laver Cupu

Článek

Jistá symbolika v tom rozhodně byla. Roger Federer se rozloučil s fanoušky, a jeho Tým Evropy poprvé v pětileté historii Laver Cupu podlehl Týmu světa. I když měl k dispozici všechny členy zbožňované velké čtyřky. Kromě Federera i Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho. Rozhodující body však uhráli 22letý Kanaďan Félix Auger-Aliassime a o dva roky starší Američan Frances Tiafoe.

Jednačtyřicetiletého maestra Federera už delší dobu zrazovalo zdraví. Pětatřicetiletý Murray po operaci kyčlí nehraje jako dřív. U 36letého Nadala jsou problémy s chodidlem konstantním tématem posledních měsíců. A pětatřicátníka Djokoviče po herní pauze překvapily bolesti v zápěstí. V sobotu sice své dva zápasy vyhrál, jenže neděle patřila mladíkovi Auger-Aliassimeovi.

"Úvodní dvě vystoupení si nejspíš vybrala svou daň," připustil Djokovič.

Loni v Bostonu nikdo z příslušníků velké čtyřky nehrál a Evropa v omlazené sestavě deklasovala Svět v poměru 14:1.

I když se jedná o exhibici, nikdo si už od pražské premiéry akce v roce 2017 nedovolí vypustit ani vteřinu. Prestiž je nade vše.

Přenechat Federerovi (s Nadalem) výhru v jeho posledním zápase? To dvojici Jack Sock, Tiafoe v pátečním ostře sledovaném deblu vůbec nenapadlo. A švýcarský gigant tak při své rozlučce tentokrát nebyl na straně vítězů.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer odehrál poslední zápas kariéry.

"Mít tady velkou čtyřku ale bylo rozhodně fantastické. Možná, že na nás trochu dolehlo Rogerovo sbohem. Všichni jsme z toho trochu smutní," připustil kapitán Evropy Björn Borg.

Jenže Federer nehrál už od loňského Wimbledonu, Djokovič od toho letošního, Nadal od US Open. Murray si po Flushing Meadows střihnul aspoň Davis Cup.

"Neměl jsem pocit, že jsme hráli nějak špatně," ohradil se Brit, který však měl v neděli zatejpované koleno. A na jeho pohybu to trochu znát bylo.

Lepší už to nebude, sdělují lékaři patrně i svým stárnoucím tenisovým klientům. Pro svět ATP nastává nová doba 'po Federerovi'. Stále ještě s Nadalem a Djokovičem, ale taková zábava a rivalita jako v minulých letech už se od ní asi čekat nedá.

Reklama