Hlavní obsah

Osm gamů v řadě. Tak hraje světová desítka! Muchová se moc nezdržovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné nervy, ani zdržování. Ze všech tenistek na US Open prošla do druhého kola jako první Karolína Muchová. S Australankou Storm Hunterovou, trojkou světového žebříčku v deblu, zametla během 66 minut 6:4, 6:0.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Karolína Muchová během úvodního kola US Open

Článek

Jen začátek první sady byl v podání české singlové desítky WTA trochu vachrlatý. Dvakrát přišla o svůj servis. Od stavu 4:4 ale přitáhla opratě a získala následujících osm gamů. A na posledním grandslamu sezony začala plnit roli jedné ze spolufavoritek.

V červnu překvapila hráčka pražské Štvanice postupem do finále Roland Garros, kde pak tři sety statečně vzdorovala světové jedničce Ize Šwiatekové. „Asi bych nikdy netipoval, že se Karolína prosadí právě na antuce. Tvrdé povrchy jsou jí rozhodně bližší,“ glosoval to manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda.

Jenže i na Roland Garros skvěle fungoval pestrý útočný styl Muchové, v němž nechybí hra servis-volej a bohatý úderový rejstřík na špičkové úrovni. „Karolína zraje jako víno, v současnosti je technicky nejlepší hráčkou na okruhu. Vynikají hlavně její skvělé voleje a výborné druhé podání. Není pro ni ale lehké s tím obrovským repertoárem úderů vybrat vždycky ten správný,“ mínil expert Sport.cz Jan Kukal.

Kdekdo už Muchovou viděl i ve finále Wimbledonu, kde byla už dvakrát ve čtvrtfinále. Místo přípravy na trávě ale hráčka, jež byla v minulosti několikrát dlouhodobě zraněná, dala radši přednost odpočinku. A nerozehranost na ní pak byla znát, když hned v prvním kole ztroskotala na Němce Jule Niemeierové.

„Řekla bych, že mnohem víc naslouchám svému tělu,“ uvedla Muchová v předvečer US Open. „Teď už poznám, kdy jsem opravdu unavená a nedělá mi to dobře. S mým týmem jsme všichni na stejné vlně, a oni mě v tom podporují. I když občas na mě musí i trochu tlačit, protože bych nejradši nedělala nic.“

Chvíle volna v nabité sezoně se však Muchové vyplácejí. Před Flushing Meadows získala rytmus postupem do finále v Cincinnati, kde porazila i Řekyni Sakkariovou a Bělorusku Sabalenkovou a poprvé se mohla chlubit přízviskem hráčka top 10. Týden po svých 27. narozeninách pak úspěšně vykročila i do US Open.

Nejspíš i díky tomu, že si uvědomila, jak méně může být občas více. „V Cincinnati jsem hrála těžké a dlouhé zápasy. Pak mi klidně stačí být na kurtu půlhodinky s koučem,“ tvrdila Muchová, na jejíž sebevědomí má tenhle přístup blahodárný vliv.

Reklama

Související témata:
  Mertensová - Siniaková dnes 11 : 00
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.