Hlavní obsah

Pád světové jedničky a nejbohatší sportovkyně. Čas se krátí, varuje Navrátilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před čtyřmi roky senzačně porazila ve finále US Open domácí legendu Serenu Williamsovou, způsobila v tenisovém světě šok a svoji již tak skvěle rozjetou kariéru nasměrovala do absolutních výšin. V rozmezí tří let dokázala Japonka Naomi Ósakaová přidat další tři grandslamové tituly, vyšvihla se na pozici světové jedničky a nejlépe vydělávající sportovkyně planety. Řadu měsíců už však 25letá hráčka prožívá o dost jiný příběh.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Ósakaová má za sebou nepovedenou sezonu.

Článek

Letos poznala dokonce propad do deváté desítky žebříčku WTA a momentálně jí patří 42. místo a boje o tituly se odehrávají téměř výhradně bez její účasti. Finále si letos zahrála pouze v Miami.

O další vývoj kariéry pomalu vyhasínající komety se obává i legendární Martina Navrátilová. „Možná toho na ni bylo příliš mnoho, příliš brzy," zamýšlela se pro server Essentially Sports Navrátilová, která rovněž sbírala profesionální tituly už coby teenagerka.

„Teď si asi musí nalít čistého vína a zeptat se sebe sama, jestli opravdu ještě tenhle sport miluje. K tomu se musí vrátit," pokračovala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 大坂なおみ🇭🇹🇯🇵 (@naomiosaka)

„Já jsem si prvních šest let vše zařizovala sama. V současné době se toho ale spoustu hráče udělají jiní. Je na ně ale upřeno mnohem víc pozornosti a všechno se zveličuje," srovnávala Čecho-američanka svoji éru s tou současnou.

„Myslím, že hráčky by měly žít hlavně přítomností a pokud tenis stále milují, pak je vše v pořádku. Pokud ne, je to také ok. Ale chce to si to ujasnit, protože čas se krátí," uvedla 18násobná grandslamová šampionka ve dvouhře směrem k možnému návratu Japonky do bojů o tituly a přední příčky žebříčku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 大坂なおみ🇭🇹🇯🇵 (@naomiosaka)

Ósakaová se poslední měsíce potýká se zdravotními a psychickými problémy. Právě s enormní pozorností si často nevěděla rady. To vyústilo v pozdvižení na loňském French Open, kde nejprve oznámila, že se nebude účastnit tiskových konferencí a následně z turnaje odstoupila. Poté vynechala i Wimbledon.

Na domácích hrách v Tokiu pak dokonce zapalovala olympijský oheň, ale v turnaji pod pěti kruhy ji už ve třetím kole vyřadila pozdější stříbrná medailistka Markéta Vondroušová. Kvůli psychickým potížím následně byla mimo hru další dva měsíce.

Na začátku této se sezony se zdálo, že se Japonka přeci jen výkonnostně zvedá. Probojovala se do finále prestižního turnaje v Miami, v němž prohrála až se světovou jedničkou Igou Šwiatekovovu. Poté si ale poranila achilovku, opět chyběla ve Wimbledonu. A na Roland Garros i US Open se poroučela hned v prvním kole.

Naposledy nastoupila na turnaji v Tokiu, kde musela ve druhém kole vzdát kvůli zranění břišních svalů. „Přála bych si, abych mohla na kurtu být, ale moje tělo mi to nedovolilo," uvedla v prohlášení.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton