Hlavní obsah

Plnou parou vpřed. Lehečka chce v Izraeli potvrdit žebříčkový rozdíl

Na první daviscupovou výhru tenista Jiří Lehečka zatím nedosáhl, pokud ale v Tel Avivu půjde všechno podle českých plánů, měl by se jí dočkat v kvalifikaci o Světovou skupinu proti Izraeli (16. a 17. září). Týmová jednička hostů je na tom žebříčkově o tři parníky lépe než nejlepší z domácí hráčů.

Foto: Český daviscupový tým

Jiří Lehečka během tréninku českého daviscupového týmu na zápas s Izraelem.

Článek
Fotogalerie

Lehečka má v týmové soutěži za sebou tři dvouhry. Při premiéře v Ostravě v roce 2019 statečně vzdoroval ostřílenému Nizozemci Robinu Haasemu, loni při finálovém turnaji tři sety trápil i aktuální světovou osmičku Brita Camerona Norrieho. Výhru si však nezapsal ani letos v březnu v Argentině proti Sebastianu Baezovi.

„Všechna daviscupová utkání jsem absolvoval proti hráčům, kteří byli v žebříčku nade mnou, takže to nebylo jednoduché. Izrael nesmíme podcenit, nejsou slabí, ale favoritem určitě budu. A věřím, že předvedu dobrý a soustředěný výkon," prohlásil Lehečka, který je na 63. místě ATP. Nejvýše postavený Izraelec Jišaj Oliel přitom figuruje až na 379. pozici.

„Ale je to solidní hráč, který se dere nahoru. Musíme do toho jít plnou parou," má nejlepší z Čechů na paměti slova kapitána Jaroslava Navrátila, že v týmové soutěži se žebříčkové rozdíly stírají.

Foto: Český daviscupový tým

Tomáš Macháč na tréninku českého daviscupového týmu na zápas s Izraelem.

Dvacetiletý mladoboleslavský rodák však tento rok uskutečnil významný zásek do první světové stovky. Zazářil postupem do semifinále v Rotterdamu a na všech grandslamech si zahrál hlavní soutěž. I když pokaždé končil v prvním kole se zkušenějšími soupeři - Bulharem Dimitrovem v Melbourne, Belgičanem Goffinem v Paříži, Srbem Krajinovičem na Wimbledonu a Chilanem Garínem při US Open.

Ze svého nedávného vystoupení na zámořském betonu ale Lehečka neměl moc dobý pocit.

„Americká tour se mi upřímně moc nevydařila. Zápas (s Garínem) jsem měl dobře rozehrán, ale nevyšel mi druhý set, nedohrál jsem ho, jak bych měl," litoval porážky 1:3 na sety.

„Tenhle rok byl hodně o poznávání. Grandslamy jsem si zahrál poprvé, ale určitě jsem od sebe očekával o něco víc než první kolo. Ale zase jsou to zkušenosti a pocity, které si přenesu a využiju i tady v Tel Avivu," je přesvědčený Lehečka.

Pobyt v Izraeli si zatím Češi nemohou vynachválit. Hotel na pláži, příjemná čtvrť, krásná hala.

„Povrch je velice dobrý, příjemný, skáče to krásně do ruky," těší hráče, který chce vést český tým za očekávanou výhrou. „Máme tým na to, abychom potvrdili roli favorita."

Reklama

Související témata: