Hlavní obsah

Po čtyřech letech zase český šampion. Lehečka je v Adelaide v galerii i s Djokovičem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Než převzal svoji první trofej pro vítěze turnaje ATP, sledoval Jiří Lehečka, jak příslušník domorodého kmene žehná artefaktu z ohýbaného dřeva a odhání od něj negativní energii. Symbolická tečka za finálovým zápasem, v němž dvaadvacetiletý tenista po více než dvouhodinové bitvě zlomil v Adelaide Brita Jacka Drapera 4:6, 6:4, 6:3 a slavil svůj premiérový titul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jiří Lehečka získal premiérový titul na okruhu ATPVideo: sntv

 
Článek

Na Adelaide bude Lehečka do konce života vzpomínat s láskou. I když se v budoucnu dočká i mnohem větších triumfů. „Je pro mě těžké něco říkat, jelikož z mého prvního titulu jsem neuvěřitelně nadšený,“ popisoval adelaidský šampion, který se po ztrátě první sady nadechl k obratu.

V rozhodujícím dějství Lehečka využil Britova útlumu a šel do vedení 3:0. V pátém gamu se zápas lámal, česká jednička v něm prohrávala 0:40, ale naprosto ohromujícím způsobem všechny tři brejkboly odvrátila a servis si nenechala vzít.

„Jiří, hrál jsi neuvěřitelný tenis. Byl jsi lepší, zasloužil sis to,“ uznal Draper, který před pár měsíci prohrál ve finále challengeru v Orléansu s dalším českým daviscupovým reprezentantem Tomášem Macháčem.

Po takřka čtyřech letech od triumfu Jiřího Veselého na turnaji v indickém Puné má tedy český mužský tenis zase vítěze ATP akce. Lehečka se v Adelaide zařadil do galerie šampionů, kam mj. patří Andrej Rubljov, Gaël Monfils, ale i Novak Djokovič.

„Děkuju mému trenérovi (Michalu Navrátilovi), mé rodině za podporu, všem, co mi drželi palce. Když bude šance, rád přijedu znovu. Snad se uvidíme za rok,“ loučil se s aplaudujícími diváky Lehečka, který za vítězství inkasuje 100 tisíc dolarů hrubého. Ve virtuálním světovém žebříčku se navíc posunul o devět míst na 23. místo, což je jeho kariérní maximum.

Před nedělním začátkem Australian Open se mu ale odečte 360 bodů za loňský senzační postup do čtvrtfinále. Aktuální formu by však adelaidský vítěz měl prodat i v Melbourne. V prvním kole proti Španělu Zapatovi Mirallesovi bude jasným favoritem.