Hlavní obsah

Legendární Navrátilová: Šéf WTA by měl rezignovat! Asociaci by měla vést žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Martiny Navrátilové by měl šéf WTA Steve Simon po fiasku s organizací Turnaje mistryň v Cancúnu ve funkci skončit. Tenisová legenda v rozhovoru pro Amazon Prime uvedla, že asociaci by měla vést žena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tenistka Martina Navrátilová převzala z rukou předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila stříbrnou medaili předsedy Senátu. Archivní foto.

Článek

Simon je v čele WTA osm let, ale v poslední době vedení ženského tenisu čelí kritice, která vyvrcholila při závěrečném turnaji sezony. Na špatnou organizaci si stěžovaly prakticky všechny účastnice včetně světové jedničky Aryny Sabalenkové, dvojky Igy Šwiatekové nebo Markéty Vondroušové.

„Osobně si myslím, že je čas na změnu,“ uvedla sedmašedesátiletá Navrátilová. „V čele ženského tenisu dosud stály jen dvě ženy, takže doufám, že až budeme mít nového šéfa, tak to bude žena,“ řekla vítězka osmnácti grandslamů ve dvouhře.

Žen, které jsou dostatečně kvalifikované, aby mohly vést WTA, je podle Navrátilové dost. „Pro Steva bude těžké se udržet, protože všechno je proti němu,“ uvedla. „Udělalo se několik špatných rozhodnutí a za ty je potřeba nést zodpovědnost. Simon vedl WTA osm let a dopadlo to takhle,“ dodala.

Navrátilové se mimo jiné nelíbilo, že Cancún dostal pořadatelství Turnaje mistryň v období dešťů. „Hráčky se tomu přizpůsobí, to je jasné. Ale proč v takové době pořádat turnaj? Asi těžko mohli doufat, že kvůli Turnaji mistryň nebude pršet,“ prohlásila.

Kritikou Turnaje mistryň vygradovala dlouhodobá nespokojenost tenistek s WTA. Skupina 21 předních hráček proto poslala vedení dopis, ve kterém například požadují navýšení odměn, volnější kalendář s menším počtem povinných turnajů, zastoupení ve vedení WTA a zlepšení servisu pro tenistky s dětmi.

Výzvu podle médií podepsala i Vondroušová, která podporu Navrátilové ocenila. „Je to hrozně důležité. A když my holky budeme mít společně jeden názor a za ním si budeme stát, tak nám pomůže, když budou víc mluvit i tyhle legendy,“ řekla novinářům v Seville, kde ji s českým týmem čeká Pohár Billie Jean Kingové.

Vondroušová věří, že změnám pomůže i nepovedená organizace Turnaje mistryň. „Myslím, že by se to mohlo začít hýbat, protože tohle podle mě bylo fakt špatné. O moc hůř už to nešlo. Ještě když to udělají v místě, kde je hurikán a nonstop tam prší,“ uvedla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.